Vertigoya kulak verin! Uzmanlar bilinmesi gerekenleri sıralıyor

Vertigo, şiddetli baş dönmesiyle günlük hayatı zindana çeviriyor. Op. Dr. Erdal Uzuner, vertigonun bir hastalık değil, kulak, kalp ve metabolizma hastalıklarının belirtisi olduğunu söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mart 2023 Güncelleme 09 Mart 2023, 06:58
Vertigoya kulak verin! Uzmanlar bilinmesi gerekenleri sıralıyor

İÇİNDEKİLER

Vertigo yani baş dönmesi, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Günlük aktiviteleri yapmasına imkan vermiyor. Genellikle dış, orta ve iç kulak hastalıklarının, merkezi sinir sistemi, kalp ve damar sistemi ya da metabolizma hastalıklarının sonucunda görülüyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Uzuner, vertigoyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor:

ALTTA YATAN SEBEP BULUNMALI
Vertigo, aslında bir hastalık değil; birçok farklı hastalıkla görülebilen bir belirtidir. İşitme ve denge testi ile saptanabilir ve tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda vertigonun tedavisinin yapılabilmesi için önce altta yatan sebebi bulmak gerekmektedir. Vertigo; santral ve periferik olarak 2'ye ayrılır. Santral vertigo, beyinde tümör, kanama, damarlarda anevrizma gibi rahatsızlıklar sonucu yaşanabilmektedir. Periferik vertigo ise iç kulak veya orta kulaktaki denge merkezinin etkilenmesiyle ilgili olarak dengenin bozulmasıdır.

HER BAŞ DÖNMESİ OLMAYABİLİR
Bazen hastalar kendini kötü hissettiğinde, dengesizlik veya mide bulantısı hissettiğinde bunun vertigodan kaynaklandığını düşünebiliyor. Fakat bu tıbbi anlamda vertigo değildir. Vertigo olarak tanımlanabilmesi için; etraftaki nesnelerin kendine göre dairesel şekilde hareket ettiğinin hissedilmesi gerekir. Vertigo zaten kelimesel olarak da baş dönmesi demek. Dönme hareketi hissedilmeli. Bu nedenle hastanın şikâyetini tam olarak anlamak hastalığın adının konulması için çok önemlidir.

BU BELİRTİLERE DİKKAT
Vertigo şüphesi olan hemen hemen her hasta, baş dönmesi şikâyetiyle gelir. Bunun dışında kulakta basınç, kulak çınlaması, işitmede azlık, bulantı ve kusma, kol ve bacaklarda güç kaybı, denge bozuklukları, çift görme, anormal göz hareketleri, bilinç kaybı, konuşma güçlüğü ve baş ağrısı gibi belirtiler de vertigonun işaretleri arasındadır. Baş dönmesinin yanında bu belirtilerin yaşanması durumunda mutlaka bir doktora başvurulması büyük önem taşır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN