Uzun süreli kabızlık idrar kaçırmaya sebep oluyor! Prof. Dr. Hüseyin Cengiz dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, uzun süreli kabızlığın idrar kaçırmaya neden olduğunu söylüyor. Teşhiste dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor. İşte tüm detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2022 Güncelleme 05 Ocak 2022, 07:00
Uzun süreli kabızlık idrar kaçırmaya sebep oluyor! Prof. Dr. Hüseyin Cengiz dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor

İÇİNDEKİLER

İdrar kırma, basitçe idrar tutamama anlamına geliyor. Sadece birkaç damla idrar kaçırmaktan mesanenin tamamen boşalmasına kadar değişebiliyor.



3 TÜRÜ VARDIR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, idrar kırma hakkında TAKVİM'e önemli bilgilendirmelerde bulunuyor:



1) STRES ÜRİNER İNKONTİNANS
Öksürürken, gülerken veya hapşırırken idrar kırmadır. Kadın yürürken, koştuğunda veya egzersiz yaptığında da sızıntılar olabilir.



2) ACİL ÜRİNER İNKONTINANS
Durdurulması zor olan ani ve güçlü bir idrar yapma isteğidir. Bu tip üriner inkontinansı olan kadınlar tuvalete giderken idrar kırabilir. "Aşırı aktif mesaneniz" varsa, bu idrar kaçırmayı içerebilecek veya içermeyebilecek aciliyet ve sıklık belirtileriniz olduğu anlamına gelir.



3) KARIŞIK İDRAR KAÇIRMA
Hem stres tipi hem de acil idrar kırma semptomlarını birleştirir.



İDRAR KIRMA SORUNU NEDEN OLUR?
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU:
Sızıntıya neden olur. İlacı antibiyotiktir.
DİÜRETİK İLAÇLAR, KAFEİN-ALKOL:İnkontinans, vücudunuzun daha fazla idrar yapmasına neden olan maddelerin yan etkisi olabilir.
PELVİK TABAN BOZUKLUKLARI: Bu bozukluklara pelvik tabandaki kasların zayıflaması neden olur. İdrar kaçırma, kazara bağırsak sızıntısı ve pelvik organ prolapsusu içerir.
KABIZLIK: Uzun süreli kabızlık, üriner inkontinansı olan kadınlarda, özellikle de yaşlı kadınlarda bulunur.
NÖROMÜSKÜLER PROBLEMLER: Beyinden mesaneye ve üretraya giden sinir sinyalleri bozulduğunda, kaslar arızalanarak idrarın sızmasına neden olabilir.



HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?
ACİLİYET: İdrar yapmak için güçlü bir dürtüye sahip olmak.
SIKLIK: Normalden daha sık idrara çıkma.
NOKTÜRİ: İdrar sebebiyle uykudan uyanma.
DİZÜRİ: Ağrılı idrara çıkma.
GECE ENÜREZİSİ: Uyurken idrar kırma



NASIL TEŞHİS EDİLİR?
TIBBI GEÇMIŞ: Jinekoloğunuz, belirti ve semptomlarınızı ayrıntılı olarak ıklamanızı isteyecektir. Birkaç günlüğüne bir mesane günlüğü doldurmanız istenebilir.



FİZİKSEL MUAYENE: Pelvik muayene yapılabilir. Öksürük testi yapılabilir. Öksürük testi sırasında idrar sızıntısı olup olmadığını görmek için öksürmeniz ve dolu bir mesane ile ıkınmanız istenir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN