Uzmanlardan demir eksikliği uyarı! Ömür törpüsü demir eksikliği...

Demir eksikliği anemisi, günümüzde yaşlı genç, kadın erkek herkesi tehdit ediyor. Tıpta kandaki hemoglobin yani kırmızı kan hücrelerinden dokulara oksijen taşımaktan sorumlu olan protein düzeyinin düşük olması olarak tanımlanan bu hastalık, en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer alıyor. İşte sizler için derlediğimiz 14 Kasım TAKVİM sağlık haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2023 Güncelleme 14 Kasım 2023, 07:00
Uzmanlardan demir eksikliği uyarı! Ömür törpüsü demir eksikliği...

İÇİNDEKİLER

Demir eksikliği anemisi, günümüzde yaşlı genç, kadın erkek herkesi tehdit ediyor. Tıpta kandaki hemoglobin yani kırmızı kan hücrelerinden dokulara oksijen taşımaktan sorumlu olan protein düzeyinin düşük olması olarak tanımlanan bu hastalık, en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Her yüz kadından 35'i, her yüz erkekten de 20'sinde görülüyor. Kanda yeterli demir olmadığında, vücut geri kalanı ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını alamıyor. Doğurganlık çağındaki kadınlar için demir eksikliği anemisinin en sık nedeni, ağır adet kanaması veya hamilelik nedeniyle kandaki demir kaybı olduğunu, kötü beslenme ve bazı mide ve bağırsak hastalıklarının da neden olabileceğini belirtiyor. Hastalığın teşhisinin tam kan sayımı testi, demir testi, demir bağlama kapasitesi, demir deposu seviyesi ve iç/ gizli kanama testleriyle yapıldığını belirten Doç. Dr. Solmaz, uyarıyor: Kendi başınıza teşhis koymayın ve tedavi etmeye çalışmayın. Gereksiz ve fazla demir karaciğer hasarına yol açar...

BELİRTİLERE DİKKAT!
Demir eksikliği, genel yorgunluk, zayıflık, solukluk, nefes darlığı, baş dönmesi, düzensiz kalp atışı, saçlarda dökülme ve baş ağrısına yol açıyor. Tedavinin yanı sıra et, yumurta ve bazı yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyecekler, demir bakımından güçlü olduğundan tüketilmesi öneriliyor.


MANDALINA ZAMANI
Sonbahar ve kış aylarının en sevilen meyvesi mandalina, şifa dağıtıyor. İçerisindeki C vitamini ve kalsiyum sayesinde, bağışıklığı güçlendiriyor. Liften zengin içeriği sayesinde bağırsak sağlığını koruyor. Kabızlığı ve hazımsızlığı bitiriyor. Meme, kolon ve yemek borusu kanseriyle savaşıyor. Tok tutuyor ve zayıflatıyor. İçerdiği A vitaminiyle göz sağlığını da koruyan mandalina, kan pıhtılaşma riskini azaltıyor. Tansiyonu düşürüyor. Kolajen de içeren mandalina, cildi besliyor. Genç bir görünüm sağlıyor.



ASTIMIN İLACI KAVUN
İçerdiği C vitamini sayesinde kavun, bağışıklığı güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarından korur. Kalp krizi riskini azaltır. Astım şikayetlerini azaltır. Bağırsakları güçlendirir.

PROSTATA DOMATES
Likopen içeriği ile domates, erkekleri prostat hastalığından korur. Safra kesesi taşı oluşumunu engeller. Yağ yakma kapasitesi yüksek olan domates, cilt problemleriyle savaşır.

BEL AĞRISINDA MESANE KANSERİ GİZLİ
Hareketsiz yaşam, sigara ve yanlış beslenme erkeklerde ürolojik sorunlara yolaçıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Turhan Çaşkurlu, erkeklere önemli sağlık tavsiyelerinde bulunuyor.
- Ağrıları önemseyin: Kemer altı olarak belirtilen bel bölgesi ve altında yaşanan ağrılar, ciddi hastalıkların habercisidir. Bu ağrılar böbrek taşı, idrar yolu darlığı, böbrek kisti belirtisidir.
- Kan varsa dikkat: Bu şikayetin hem kadın hem erkeklerde dikkate alınması gerekir. İdrarda kan, mesane, prostat ve böbrek kanseri belirtisidir.
- Böbrek taşına dikkat: Su, insan sağlığı için önem taşır. Sağlık için günde en az 6 bardak su içmek gerekir.

KUŞBURNUNUN SIRRI
Yıllara meydan okuyan güzel bir cilde sahip olmanın yolu, doğal yöntemlerden geçiyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kuşburnu yağı cilde nem veriyor, parlatıyor ve zaman içerisinde oluşacak kırışıklıkları engelliyor. Nemlendirici etkisiyle kuruluğu önlüyor. Ayrıca bolca E vitamini içerdiğinden ciltte oluşan lekeleri temizliyor. Gözenekleri sıkılaştırıyor, siyah nokta oluşumunu önlüyor. Çatlak görünümü azaltıyor. Gözaltı morluklarını da gideriyor.



İKİ GÖZÜM KİVİ
Sarı nokta, katarakt, tansiyon ve miyopi gibi rahatsızlıklar, göz sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, göz sağlığını destekleyen besinleri sıralıyor:
Beta karoten kaynakları: Havuç, tatlı patates, kabak, portakal, kavun, mango, kayısı, lahana, ıspanak, balık yağı.
C vitamini kaynakları: Turunçgiller, kiraz, ahududu, çilek, yaban mersini, kivi, brokoli, yeşil ve kırmızı biber, karnabahar ve lahana.
E vitamini kaynakları: Badem ve badem ezmesi, fıstık ezmesi, keten tohumu, avokado ve yumurta.

BAĞIRSAKLARA KURU ÜZÜM
Kuru üzüm, içerdiği vitaminler sayesinde hastalıklara derman oluyor. Bağışıklığı güçlendiriyor. Lifli yapısıyla hazımsızlığı bitiriyor. Gözleri de katarakttan koruyor.

BAKTERİLERE CEVİZ
Mide rahatsızlıklarına yol açan Helikobakter pilori, yaşam kalitesini düşürüyor. Mide kanseri ve peptik ülser hastalığının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Güney Kore'deki CHA Kanseri Önleme Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre Omega-3'ten zengin beslenmek, bu hastalığın yol açtığı şikayetleri azaltıyor. Omega- 3'ten zengin bir besin olan ceviz ise bağırsaktaki bakterileri değiştirerek hastalığa meydan okuyor. Aynı zamanda kanserli hücrelerin büyümesini engelliyor.



TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN