Uzmanlar uyardı: Kaşıntılar birkaç günden fazla sürüyorsa risk taşıyor!

Uzmanlar, hızla yayılan ve geçmeyen kaşıntıya dikkat çekiyor. “Kanserin habercisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız mutlaka uzmana başvurun” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2023 Güncelleme 07 Haziran 2023, 06:57
Uzmanlar uyardı: Kaşıntılar birkaç günden fazla sürüyorsa risk taşıyor!

İÇİNDEKİLER

Kaşıntı, çeşitli sebeplerle pek çok insanın gün içinde yaşadığı bir durum. Ancak birkaç günden fazla süren kaşıntılar risk taşıyor. Uz. Dr. Ali Rıza Başaran da kaşıntıyla ilgili olarak şunları söylüyor: Kaşıntı nedenlerinin yüzde 90'ı basit reaksiyonlardan oluşmaktadır. Ancak strese bağlı ya da iç hastalıklar nedeniyle de kronik hastalık habercisi kaşıntılar meydana gelebilir.

Şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir. Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması çok sık görülen bulgular arasındadır. Bu kabarcıklar kesinlikle patlatılmamalıdır. Kaşıntıya neden olan en önemli hastalıklar ise karaciğer ve safra yolu hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve kanserlerdir. Özellikle pankreas ve mide kanseri kaşıntının en büyük nedenidir.

PSİKOLOJİK NEDENLER...
Gece kaşıntıları ise çoğunlukla psikiyatrik hastalıklara bağlı gelişir. Gün içerisinde insan beyni başka şeylerle meşgul olabilir. Stres uyandıracak şeyleri düşünecek çok zaman olmayabilir. Eve gelip boşluğa düşünce günlük aktivite ve strese bağlı zihinden geçen düşünceler kişide kaşıntıya neden olur. Gece kaşıntılarının ikinci nedeni ise uyuzdur.

Öte yandan Başaran gebelikte sık görülen cilt rahatsızlıklarından birinin de ürtikeryal döküntü olduğunu belirtiyor. Şunları söylüyor: Gebelikte sık görülen cilt rahatsızlıklarından biri ürtikeryal döküntüdür. Bu hastalık genellikle ilk gebeliklerde görülmektedir. 35. haftadan sonra ortaya çıkar. Göbek çevresinden başlayan kaşıntı, kırmızı ürtikeryal dediğimiz şişliklere yol açar.

HER KREM SÜRÜLMEMELİ
Kaşıntı kremleri genelde kortizon içerir. Ama kortizonlar farklı kategoride ve nemlendiri kremle ile birlikte verilir. Ancak her kaşıntıda aynı ilaç kullanılmamaktadır. Mantar da kaşıntı yapar ama kortizonlu krem mantara sürüldüğünde risk daha da artar. Kaşınan bölgeye soğuk uygulanması da kaşıntıyı azaltır.

SÜPER GÜÇ TAHİN
Mevsim geçişleri, vücudu olumsuz etkiliyor. Bazı besinler ise vücut direncini artırıyor. Bu gıdaların başında da tahin geliyor. İşte tahinin faydaları:
-Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar.

-Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

-İçindeki E vitamini sayesinde vücuda enerji kazandırır. İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır.

-Kendine has özel bir kokusu olan tahin, suyla temas etmedikçe uzun zaman bozulmadan saklanabilir.

-Safra taşlarının düşürülmesinde, nefes darlığı ve bronşite faydalı olduğu bilinmektedir.

KOLESTEROLE ÇARE SEBZE
Danimarka'da yapılan bir araştırma, diyetin kalp sağlığı ile ilişkisini kanıtladı. Araştırmada 30 farklı klinik deneyin sonuçları masaya yatırıldı. 2 bin 400 kişiye verilen diyetin yaklaşık 40 yıl boyunca kalp sağlığına olan etkileri araştırıldı. Vejetaryen ve vegan diyetlerin kalp krizini artıran kandaki kolesterol ve yağ seviyelerini düşürdüğü anlaşıldı. Uzmanlar, "Kalp ve damar sağlığınız için sebze tüketimini artırın" tavsiyesini yaptı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN