Uzmanlar uyardı! Çikolata kisti kadınlarda kısırlığa yol açıyor

Çikolata kisti, kadınlarda kısırlığa yol açıyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri üzüyor. Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, hastalığın sadece yumurtalıklar değil akciğer, burun ve hatta beyinde bile olabileceğini söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ağustos 2023 Güncelleme 03 Ağustos 2023, 06:55
Uzmanlar uyardı! Çikolata kisti kadınlarda kısırlığa yol açıyor

İÇİNDEKİLER

Çikolata kisti, üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 10'unda görülüyor. Adet sancısı çeken veya çocuk sahibi olamayan kadınların ise neredeyse yarısında rastlanıyor. Hastalığın, rahim içinde bulunması gereken tabakanın, karın içinde rahim dışına çıkması ile oluştuğunu hatırlatan Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, çikolata kistiyle ilgili önemli bilgiler veriyor:



KANSER İHTİMALİ AZ
Bu hastalıkla ilgili en ilginç konu hastalığın sadece yumurtalıklar değil akciğer, burun ve hatta beyinde bile olabileceği gerçeğidir. Diğer bir önemli konu, çikolata kistinin kanser olmadığı ve kansere dönüşme ihtimalinin son derece az olduğudur. Hastalığın sık görülen belirtileri, sancılı adet ve cinsel ilişki sırasında ağrı durumu ve çocuk sahibi olamamaktır.



Bu kadınlarda sancılı adet, genellikle ilk adet görülen 10-11 yaşlarından itibaren mevcuttur. Bu nedenle eğer ilk âdetten itibaren şiddetli sancı var ise bunun mutlaka hekime belirtilmesi gerekir. Ayrıca uzun süreli kasık ağrısı, yumurtlama ağrısı, ara ara gelen bağırsak yakınmaları olan kadınlarda da akla gelmelidir. Hastalığın tanısında genellikle ultrasonografi kullanılıyor. Çikolata kisti hastalığının dört evresi var ve genellikle dördüncü evre hastalık ultrasonografide görülebilir. Tedavide hem ilaç hem de cerrahi tedavi (ameliyat) uygulanabilir. İlaç tedavisi ile ağrıları kesilen hastalarda cerrahi tedaviye gerek yoktur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN