Uzmanlar o göz hastalıklarına karşı uyardı: Körlüğe sebep oluyor | Sağlık haberleri

İlerleyen yaşla birlikte başlayan katarakt, sarı nokta ve glokom, körlük riskini artırıyor. Korunmanın yolu, ‘tedbir’ almaktan geçiyor. Uzmanlar, her yıl göz muayenesi yaptırılmasını öneriyor. İşte sizler için derlediğimiz 15 Ekim TAKVİM Gazetesi Sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2022 Güncelleme 15 Ekim 2022, 06:55
Uzmanlar o göz hastalıklarına karşı uyardı: Körlüğe sebep oluyor | Sağlık haberleri

İÇİNDEKİLER

Dünyada yaygın olarak görülen ve uzun süre fark edilemeyen göz hastalıkları, görme kaybına yol açıyor! Araştırmalar, 2050'ye kadar dünyada 115 milyon kişinin görme yetisini kaybedeceğini öngörüyor. Bu noktada rutin göz muayeneleri büyük önem taşıyor. Göz sağlığının korunması için bazı pratik önlemlerin alınması yeterli olabiliyor. Prof. Dr. Abdullah Özkaya, görmeyi en çok etkileyen hastalıkları şöyle sıralıyor:



DİYABETİK RETİNOPATİ: Retinanın dolayısıyla görmenin düşmanı hipertansiyon ve diyabettir. Diyabetik retinopati, şekere bağlı körlüğün en sık nedenidir. Diyabet damarlar üzerinde tahribat yapar ve gözler bu noktada hedef olur. Buna önlem alınmazsa görme azalır hatta körlüğe yol açar. Kan şekeri, kolesterol, tansiyon dengesi; rutin göz muayeneleri ve argon lazer ile erken teşhis edildiğinde körlük önlenebilir.

SARI NOKTA: Yaşa bağlı gelişir. Retinanın bozup görmeyi engeller. Göz içi enjeksiyonu tedavisi ile hastalık hızı yavaşlamaktır. Basit bir göz muayenesiyle erkenden teşhis edilebilir.

GLOKOM: Genelde belirti vermez ve göz tansiyonu olarak bilinir. Rutin göz muayenelerinde teşhis edilir. Eğer tedavi edilmezse körlüğe yol açar. Tedavide temel amaç göz basıncının düşürülmesidir. İlaç yeterli gelmezse lazer ve cerrahi yöntemlerle tedavi uygulanır.

RETİNA DAMAR TIKANIKLIKLARI: Kişide hipertansiyon, diyabet, damar sertliği, pıhtılaşma sorunları varsa retinal damar tıkanıklığı olabilir. Bu sorunda ani olarak görme kaybı başlar. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Enjeksiyon tedavisi uygulanır. Ek olarak lazer tedavisi de yapılabilir.

KATARAKT: Göz merceği saydamlığını kaybedip matlaşmasıyla oluşur. Kişi sanki her şeye buzlu bir camın arkasından bakıyor gibi hisseder. Diyabet, yüksek miyopi, bazı ilaçların kullanımıyla oluşabilir. Tek tedavisi ameliyattır.



NASIL KORUNMALI?
Düzenli göz muayenesi yaptırın.
Ispanak veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler yiyin. İdeal kilonuzu koruyun.
Güneş ışınlarını yüzde 99-100'ünü engelleyen güneş gözlüğü kullanın.
Sigarayı bırakın.
Düzenli egzersiz yapın.
Ekrana bakarken 20/20/20 kuralını uygulayın. 20 dakikada bir, 20 saniye süre ile 6 metre uzağa bakmayı deneyin.

FINDIKLA GÜZELLEŞİN
Fındık, kolesterolü dengeler. Kalp ve damar sağlığını korur. Unutkanlığı engeller. Kanserle savaşır. Kilo verdirir. Güzelleştirir.

BÖBREK DOSTU MUZ
Muz, tansiyonu dengeler. Böbrekleri korur ve güçlendirir. Hastalıklarla savaşır. Bağırsakların çalışmasını düzenler. Kabızlığı engeller.

YEŞİL ÇAYLA UNUTMA
Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırır. Enfeksiyonları temizler. Tokluk hissi sağlar. Diş sorunlarını giderir. Unutkanlığı bitirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN