Uzmanı yaz aylarında artış gösteren mantar hastalığı hakkında uyarıda bulundu!

Mantar, yazın artıyor. Prof. Dr. Ayten Kesikoğlu, ayağın temas ettiği her dış noktanın risk alanı olduğunu belirtiyor. “Özellikle havuz kenarlarına dikkat” diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 07:00
Uzmanı yaz aylarında artış gösteren mantar hastalığı hakkında uyarıda bulundu!

İÇİNDEKİLER

Mantarlar, sıcak ve nemli ortamlarda çoğaldığı için yaz aylarında artış gösteriyor. Yüzeysel mantar hastalıkları; deri, saç, tırnak, ağız içi ve genital bölgeyi tutuyor. Saçlı deriden ayak tırnaklarına kadar tüm vücutta en sık görülen ve yerleşim yerine göre isimlendirilen deri hastalıklarından biri olup, yapılan çalışmalara göre ülkemizde her 100 kişiden 18'ini etkiliyor.

NEDENLERİ...
Hastalık; kaşıntı, kızarıklık, kepeklenme, yanma hissi, renk değişikliği ve kıl ile tırnak kaybı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, mantar hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor: Başka kişilerle ortak kıyafet, terlik ve özel eşyaların paylaşılması, hayvanlarla temas (kedi, köpek, küçükbaş hayvanlar) gibi etkenlerin yanı sıra dış ortamlardan da (toprak ve çimenlik alanlar, havuz kenarları, hamam, sauna, spor salonu, tuvalet vb ortak kullanıma açık zeminler) mantar bulaşabiliyor. Mantara neden olan funguslar, bulaşıcı dermatofitler, mikrosporumlar olabildiği gibi, vücutta bulunan saprofit (zararsız) olarak adlandırdığımız maya türü mantarlar da (kandida pitrosporum gibi) olabilir. Vücut direncinin düştüğü durumlarda fırsatçı enfeksiyonlara yol açarlar.

BULAŞ RİSKİ...
Örneğin; ayak mantarlarının ülkemizde sık gözlenmesinin en temel nedeni ortak terlik kullanımıdır. Bulaş riskinden korunmak için; kıyafet, terlik, ayakkabı gibi kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın. Evde bile olsa çıplak ayakla dolaşmayın, hamam, sauna ve tuvalet gibi ortak kullanım alanlarında hijyene ve yere çıplak ayakla basmamaya dikkat edin.

SAÇ VE VÜCUT ŞAMPUANLARI
Mantar tedavisinde sınırlı, küçük bir alan etkilenmişse lokal krem-losyon tedavilerini düzenli olarak en az 3-4 hafta kullanmak yeterli olur. Ancak geniş vücut yüzeyleri, birden çok bölge tutulumu, saç ve tırnak tutulumunda sistemik (ağız yolu ile alınan tabletkapsül) tedavi gerekir. Saçlı deri ve gövdede geniş yüzey tutulumunda mantara karşı etkili maddeler içeren saç ve vücut şampuanları da tedaviye eklenir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN