Uzmanı uyardı: Kulak çınlamasını ihmal etmeyin

Kulak çınlaması, tiroit ve tansiyondan kaynaklanabiliyor. Uzmanlar, işitme kaybına bile neden olan bu rahatsızlıkla ilgili alınması gereken tedbirleri açıklıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2023 Güncelleme 25 Ağustos 2023, 06:54
Uzmanı uyardı: Kulak çınlamasını ihmal etmeyin

İÇİNDEKİLER

Tinnitus, halk arasında kulak çınlaması olarak biliniyor. Günlük hayatta pek çok kişinin karşılaştığı bu durum, başka sağlık sorunlarından kaynaklanabiliyor. Özellikle stres, uykusuzluk, depresyon, kalp ve damar rahatsızlıkları ile tiroit, genellikle kulak çınlamasıyla belirti veriyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, tedavi edilmediğinde işitme kaybına kadar gidebilen kulak çınlamasının nedenleri, tedavi yöntemleri ve alınması gereken tedbirleri anlatıyor.



NELER OLUYOR?
Tinnitus, bir veya iki kulakta birden çınlama ya da başka seslerin duyulmasıyla görülüyor. Oldukça yaygın bir sorun olan bu durum, hemen her yaştan insanda görülebiliyor. Kulak çınlaması baş dönmesi ve işitme kaybına da neden oluyorsa mutlaka uzmana başvurmak gerekiyor. Birçok insanda kulak çınlaması aşağıdakilerden biri nedeniyle oluşuyor:



KULAK ENFEKSİYONU: Kulak kanallarınız sıvı birikmesi (kulak enfeksiyonu), kulak kiri veya diğer yabancı maddelerle tıkanabiliyor.
Bir tıkanıklık kulağınızdaki basıncı değiştirerek kulak çınlamasına neden olabiliyor.

BAŞ-BOYUN YARALANMASI: Baş veya boyun travması iç kulağı, işitme sinirlerini veya işitmeyle bağlantılı beyin fonksiyonlarını etkiliyor. Kulakta çınlamaya neden oluyor.

İLAÇLAR: Bazı ilaçlar kulak çınlamasına neden olabiliyor veya kulak çınlamasını kötüleştirebiliyor.

KAN DAMARI BOZUKLUKLARI: Damar sertliği, yüksek tansiyon veya bükülmüş veya hatalı biçimlendirilmiş kan damarları gibi kan damarlarınızı etkileyen koşullar, kanın damarlarınızda ve atardamarlarınızda daha güçlü bir şekilde hareket etmesine neden olabiliyor. Bu kan akışı değişiklikleri kulak çınlamasına neden olabiliyor.

DİĞER KRONİK DURUMLAR: Diyabet, tiroit sorunları, migren, anemi ve romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün bozuklukları içeren durumların tümü kulak çınlaması ile ilişkilendiriliyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Kulak çınlaması, hemen herkeste görülebiliyor. Yüksek gürültüye maruz kalma, uzun süre kulaklık kullanımı gibi durumlar çınlama riskini artırıyor. Obezite, kardiyovasküler problemler ve tansiyon riski yükseltiyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kulak çınlamasında tedavi çınlamanın nedenine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Genellikle şu tedavi yöntemleri uygulanıyor: İlaç tedavisi, lazer, işitme cihazı uygulamaları, akupunktur, biofeedback...

SAKIZ ÇİĞNE ÇÜRÜĞÜ ÖNLE
Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diş sağlığını da olumsuz etkiliyor. Diş Hekimi Dr. Melek Çam, ağız ve diş sağlığını destekleyen yiyecekleri açıklıyor. Peynirin, çürük önleyici bir besin olduğunu belirten Dr. Çam, "Siyah çayın içerdiği florür, çürüğü azaltır. Yeşil çayın içeriğindeki bileşikler; bakterileri yok edici ve diş yüzeyine yapışmasını engelleyici özellik göstermektedir" diyor. Şekersiz sakızların, taze meyve-sebzelerin tükürük salınımını uyardığını, çürükleri önlediğini belirtiyor.



KADINLARIN DERDİ FİBROMİYALJİ
Yumuşak doku romatizması yani fibromiyalji, kadınlarda daha sık görülüyor. Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Kader Keskinbora, fibromiyaljinin boyun, sırt, omuz ve kalçalarda bir türlü geçmek bilmeyen tutulmalara, kas ağrılarına neden olduğunu söylüyor. Tedaviyle ilgili şunları söylüyor: Ağrılı noktalara radyofrekans tedavisi uygulaması gerekir. Radyofrekans akımı üreten özel bir jeneratör ve bu akımı dokuya ileten bir radyofrekans iğnesi ile ağrılı noktalara girilerek radyofrekans akımı uygulanır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN