Uzmanı sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 10 besini açıkladı

Havalar soğudukça kapalı ortamlarda kalınan süre artıyor. Ancak virüsler kol geziyor. Hızla bulaşarak hastalıklara yol açıyor. Uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek virüslerle savaşan besinleri sıralıyor. Sağlıklı tüyolar veriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Kasım 2023 Güncelleme 01 Kasım 2023, 07:00
Uzmanı sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 10 besini açıkladı

İÇİNDEKİLER

Sonbaharda kalabalık ve kapalı mekanlarda virüslerin kolayca bulaşması ve havadaki ani ısı değişiklikleri derken pek çok kişi soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere hastalıklarla mücadele ediyor. Bu nedenle bağışıklığın güçlendirilerek vücut direncinin artırılması için sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 10 besini anlatıyor. Önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor:



Kabak çekirdeği: İçerisinde doğal olarak bulunan triptofan ve yüksek magnezyum sayesinde uyku kalitesini artırarak bağışıklığı güçlendiriyor. Ara öğün olarak ya da salatalara ekleyerek de tüketilebiliyor. Yüksek kalori içerdiğinden dolayı aşırı tüketmemek gerekiyor.



Kefir: Her gün 1 bardak kefir tüketmek, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Meyveli kefirler şeker içerdikleri için tercih edilmemeli. Kefir içmekte zorlananlar evde bir meyve ile blenderden geçirerek tüketebilir.



Balık: Yetişkin bireylerin haftada 2-3 kez 250-350 gram balık tüketmesi önerilmektedir. Ancak yüksek civa içeriği olan balıklardan kaçınılmalıdır. Böbrek hastaları balık tüketimi konusunda doktor ve diyetisyenine danışmalıdır.

Yulaf: İçeriğindeki lifler ve özellikle beta glukan, bağışıklık sistemini uyararak hastalıklara karşı koruma sağlar. Yulafı kahvaltınıza ve ara öğününüze ekleyebilir, yulaf unu şeklinde tariflerde kullanabilirsiniz.

Ispanak: Bağışıklığı güçlendirirken kilo kontrolü de sağlar. Ancak yüksek oksalat içeriği sebebiyle böbrek taşı olanlar ve yüksek K vitamini içeriği sebebiyle kan sulandırıcı ilaç kullananlar tüketimini sınırlandırmalıdır.

MANDALİNA
C vitamini ve antioksidanlardan zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı oluyor. Ancak asidik olması ve şeker içeriği nedeniyle mide hastalıkları ya da diyabeti olanların dikkatli tüketmesi gerekiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN