Prostat kanseri, dünya genelinde akciğer kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Prostat kanserinde en sık karşılaşılan sorunlar idrar yapma konusunda oluyor. Prostat kanseri hastalarının yüzde 85'i, 65 yaş üzerinde tanı alıyor. Ancak son yıllarda görülme sıklığının genç yaşlara da iniyor. Üroloji Uzmanı Dr. Nejdet Karşıyakalı, prostat kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor:
RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT
En önemli risk faktörleri; ileri yaş, aile öyküsü ve bir takım genetik mutasyonlardır. Sigara, aşırı kilo, metabolik sendrom, yoğun alkol tüketimi, hayvansal süt ürünlerinden yüksek protein alımı, kızarmış yiyeceklerin aşırı tüketimi, kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi bu risk faktörleri arasında sayılabilir. Metropollerde yaşayan erkekler, daha çok risk altında. İstanbul ve Ankara gibi metropollerde yeni tanı alan kanser oranlarının Türkiye genelinden daha yüksek olup sırasıyla 100 bin erkekte 43,7 ve 42,6 olduğu bildirilmiştir. Bu da çevresel ve/veya diyet faktörlerinin de prostat kanseri gelişiminde rolü olabileceğini düşündürmektedir.
GÜNDE 2 BARDAK KAHVE
Araştırmalar; güçlü bir antioksidan olan likopenden zengin olması açısından domatesin özellikle hafif pişirilerek tüketildiğinde prostat kanseri gelişmesinde koruyucu bir rolü olabildiğini gösteriyor. Yine antioksidan özellikleri olan kahvenin günde iki bardak tüketildiğinde prostat kanseri gelişim riskini azalttığı ve hastalık ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir.