Uzmanı istatistiklerle Türkiye'de kalorinin getirdiği riskleri TAKVİM'e anlatıyor! İşte sağlıklı hayatın şifreleri...

Bu kadar kalori almaya devam edersek, hastalıkların arttığı bir topluma döneriz. Uzmanı istatistiklerle Türkiye'de kalorinin getirdiği riskleri TAKVİM'e anlatıyor! İşte sağlıklı hayatın şifreleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2023 Güncelleme 17 Aralık 2023, 06:59
Uzmanı istatistiklerle Türkiye’de kalorinin getirdiği riskleri TAKVİM’e anlatıyor! İşte sağlıklı hayatın şifreleri...

İÇİNDEKİLER

Ortalama bir insanın günlük 2200-2400 kalori alması yeterli oluyor. Türkiye ise günlük 3762 kalori tüketimiyle dünyada 5. sırada yer alıyor. Ekmek tüketiminde de dünya birinci sırayı bırakmıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk, istatistiklerle Türkiye'de kalorinin getirdiği riskleri TAKVİM'e anlatıyor:



BU DURUMA DOKTOR YETMEZ
Türkiye'de ortalama her birey günlük olarak yaklaşık 1500 kalori fazla tüketmeye devam ediyor. 7000 kalori 1 kilograma eşit olduğuna göre Türkiye'nin diyabet, obezite, kalp-damar hastalığı gibi sorunlardan Avrupa şampiyonu olması beklenen bir sonuç olarak karşımızda duruyor. Bu şekilde kalori alınmaya devam edilirse buna hastane, doktor ve ilacın yetmeyeceği aşikar olarak ortaya çıkıyor. Türkiye maalesef acillere ve hastanelere başvuru sayısı bakımından açık ara Avrupa birincisi olmaya devam ediyor.



GÜNLÜK 450 GRAM EKMEK
2015'te fert başına aylık ortalama ekmek tüketimi 11.226 kilogram iken, 2019'da ise bir ferdin aylık ortalama ekmek tüketimi 15.21 kilogram idi. Türkiye'de günlük enerjinin ortalama yüzde 45'i sadece ekmekten, yüzde 58'i ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanıyor. Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400-450 gram ekmek tüketiliyor. Ülke genelinde kişi başına tüketilen enerji miktarının yaklaşık yüzde 45'i ve protein miktarının yüzde 47'si ekmekten sağlanıyor.



KATKI MADDELİ VE TUZLU BİR GIDA
Ekmekteki en önemli tehlike una ve hamura konulan katkı maddesidir. Bayatlamayı geciktirmek, küflenmeyi önlemek, kıvam arttırmak, nem tutmak, tatlandırmak, su tutmak ve hacim sağlamak, renk vermek için birçok ilave katkı maddesi kullanılmaktadır. Kalsiyum propiyonat; kalsiyum karbonat, gliserin, sorbitol, sistein, shotening yağlar, suprex, dark malt; glüten, früktozdan zengin mısır şurubu; sodyum metabisülfit gibi birçok katkı maddesi kullanılmaktadır. Ekmek en fazla tuz barındıran yiyeceklerden biridir. Türkiye'de ekmeklerin 100 gramında 1.8 gram tuz bulunmaktadır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN