Uzmanı haşimato hastalığı hakkında yapılması gerekenleri açıkladı

Halsizlik ve kas ağrısıyla belirti veren haşimato, kadınları tehdit ediyor. Doğru tedavi, hastalığın yol açtığı şikayetleri azaltıyor. Yaşam kalitesini yükseltiyor. İşte sizler için derlediğimiz 1 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2023 Güncelleme 01 Ekim 2023, 06:59
Uzmanı haşimato hastalığı hakkında yapılması gerekenleri açıkladı

İÇİNDEKİLER

Bir otoimmum tiroit hastalığı olarak bilinen haşimato, bağışıklık sistemimizin tiroit bezine saldırmasıyla ortaya çıkıyor. Tiroit bezinde bir harabiyet oluşturmasına bağlı olarak tiroit hormon eksikliği, tiroit kanseri ve lenfoma riskini arttırıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökhan Erbağ, genellikle 30 ila 40'lı yaşlarda ortaya çıkan bu hastalığın kadınları tehdit ettiğini söylüyor. "Haşimato teşhisi iki parametreyle konulur. İlk parametremiz kandan baktığımız otoimmum belirtilerdir. Anti TPU ve anti TG dediğimiz iki kan testi ve tiroit ultrasonu yapılır. Halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, yaygın kas ağrıları, eklem ağrıları olan kişiler haşimato açısından risk altındadır" diyor. Tedaviyle ilgili de şu bilgileri veriyor: Öncelikle tiroit hormon ilacı verilir. Tedavi sadece bundan ibaret değildir. Hastanın hayat tarzını değiştirmesi gerekir.

YAĞLI KARACİĞER BEYNİ TÜKETİR
İngiliz bilim insanları, karaciğer ve beyin arasındaki bağlantıyı kanıtladı. Roger Williams Hepatoloji Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre karaciğer yağlanmasının beyin sağlığına zarar verdiği ortaya çıktı. Buna göre yağ oranının yükselmesinin beyinde oksijen miktarını düşürüp, hücrelerde iltihabı artırarak, beyne zarar verdiği saptandı. Ayrıca, bilim insanları, yağ ve şeker oranı yüksek gıdaların tüketiminin düşürülmesinin yalnızca obezite ile mücadelede değil, aynı zamanda karaciğer sağlığının ve beyin sağlığının korunması için gerekli olduğunu vurguladı.

ANNE YAPAN BESİNLER
Araştırmalar, sağlıklı bir gebelik için doğru beslenmek gerektiğini gösteriyor. Dyt. Gözde Gence Kırtız, hamile kalmak isteyenlerin tüketmemesi gereken yiyeceklerin neler olduğunu açıklıyor:
- Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, kısırlığa yol açar. Haftada 1.5 porsiyondan fazlasını tüketmeyin.

- Hayvansal protein alımını kısıtlayın. Bunun yerine haftada en az 2-3 kez mercimek, nohut, fasulye, barbunya ve bezelye tüketin.

- Glisemik indeksi yüksek yiyeceklerden kaçının. Şekerli yiyecekler, beyaz unlu besinler, işlenmiş karbonhidrat ve paketlenmiş gıdalar tüketmeyin.

- Sebze tüketiminizi artırın. Yemeklerde zeytinyağı tüketimine özen gösterin. Fındık, ceviz ve bademi diyetinize ekleyin.

- Şekerli-gazlı içecekler ve enerji içeceklerinden uzak durun. Soda, bitki çayı, ayran için...

- Haftada 3 gün en az 1 saat egzersiz yapın. Folik asit desteği alın.

EVDE VAR GÜZELLİK

Herkes ışıltılı ve sağlıklı bir cilde sahip olmanın hayalini kuruyor. İngiliz uzmanlar ise evde yapılabilecek doğal maskeleri şöyle açıklıyor. Aloe Vera: Aloe vera yaprağını kesip içinde jeli yaralara uygulayın. 30 dakika bekleyip durulayın. Limon: Parmak uçlarınızla sivilce izlerinin üzerine limon suyu uygulayın. 10 dakika bekletip durulayın. Hindistan cevizi yağı: Cilde sürün. 5-10 dakika boyunca masaj yapın. Bir saatin ardından durulayın. Elma sirkesi: Vücuttaki kolajen üretimini artırır. Hücreleri onarır.Bunun için sirke ve suyu karıştırın. Yaralara uygulayın. 5 dakika bekletip yıkayın. Kuşburnu yağı: Cildi onarır. İçerdiği antioksidanlar ile cildi gençleştirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN