Uzmanı akciğer kanserine karşı uyardı: Sigarayı bırak hayatı bırakma

Akciğer kanseri, nefeste daralma ve göğüste ağrıyla belirti veriyor. Erken tedavi hayati öneme sahip oluyor. Prof. Dr. Levent Elbeyli, “Sigarayı bırakın. Hayatınızdan olmayın” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Kasım 2023 Güncelleme 04 Kasım 2023, 07:01
Uzmanı akciğer kanserine karşı uyardı: Sigarayı bırak hayatı bırakma

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken, kadınlarda akciğer kanseri 5. sırada yer alıyor. Akciğer kanserinin yaklaşık yüzde 90'ı tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluşuyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, akciğer kanserinin ülkemizde ve dünyada görülme sıklığının çok yaygınlaştığını söylüyor:

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE DİKKAT
Akciğer kanseri, kontrolsüz bir şekilde hava yolunu ve keseciklerini örten dokunun büyüyerek, işlevsel ve anatomik deformasyona uğraması olarak tanımlanıyor. Kanser; tütün mamulleri, sanayi gazları, tehlikeli gazlar, çevre kirliliği, hava kirliliği, genetik faktörler ve beslenme bozuklukları gibi nedenlerden kaynaklanıyor. En sık karşılaşılan belirtileri nefeste daralma, göğüste ağrı, öksürük, kilo verme, iştah kaybı, bir takım normal fonksiyonlarda azalma ya da bozulma oluşturuyor.

TANIDA PATOLOJİ ÖNEMLİ
Akciğer kanseri tanısında patoloji büyük önem taşıyor. Akciğer kanseri şüphesi varsa öncelik histo-patolojik tanı koymaktır. Tanı konulduktan sonra hastalığın evresi belirlenmeli ve tedavi şekli değerlendirilerek, tedavi belirlenmeli, buna göre planlama yapılmalıdır. Tıpta hastalık değil, hasta değerlendirilmesi önemli. Her hasta ayrı ayrı değerlendirilerek, planlamanın o doğrultuda yapılmalı.

KESİN ÇÖZÜM CERRAHİ
Akciğerde kötü huylu bir sorunla karşılaşılması durumunda öncelikle yapılabiliyorsa ilk sırada cerrahi tedavi tercih edilir. Tümörün tamamının temizlenerek çıkarılması, hayatı kurtaran hatta yaşam süresini uzatan en etkili yöntemdir. Patolojik tanı ile hastalıkla ilgili doğru evreleme yapılarak, erken evrede cerrahi yöntemle bu hastalara tedavi şansı sunulabilir. Bu da hastanın hayatını kurtararak, uzatabilecek bir seçenektir.

KATARAKTA YUMURTA
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi yumurta, tok tutar. Kötü kolesterolü düşürür. Katarakta yakalanma riskini azaltır.

SALEPLE ISININ
Soğuk ayların vazgeçilmez içeceği salep, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Üzerine tarçın eklendiğinde soğuk algınlığından korur.

DİŞ AĞRISINA TARHUN
Tarhun, diş ağrısını dindirir. Kan pıhtılaşması, felç ve kalp krizi riskini azaltır. Uykusuzluğa yardımcı olur. Sindirim sorunlarını tedavi eder.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN