Uzmanı açıkladı: Boy kısalığı aileden miras!

Dr. Bilge Tütüncüler, gelişim bozukluğunun sonucu olan boy kısalığında aile faktörünün çok önemli olduğunu söylüyor. İşte sizler için derlediğimiz 17 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2023 Güncelleme 17 Ağustos 2023, 07:00
Uzmanı açıkladı: Boy kısalığı aileden miras!

İÇİNDEKİLER

Çocuklardaki büyüme geriliği, boy kısalığına yol açıyor. Dr. Bilge Tütüncüler, "Genetik (ailesel) boy kısalıklarında; anne ya da baba veya her ikisinin de boyu kısadır. Bu çocuklar zamanında ergenliğe girerler, her zaman büyüme hızları normaldir. Ancak ailedeki diğer bireylerin benzer boy ortalamasına sahip olurlar" diyor. Boy kısalığı tedavisinde altta yatan nedenin önemli olduğunu söyleyen Tütüncüler, "Vitamin eksikliği ve kansızlığın önlenmesi, sistemik hastalıkların tedavisi ve uygun görülen hastalarda büyüme hormonu kullanılmasıyla iyi sonuçlar alınıyor" diyor.



BU SESE KULAK VERİN!
İnsanlar, kulakta biriken kiri gidermek için kulak çubuğuna başvuruyor. Ancak yanlış kullanımı sağlığa büyük ölçüde zarar veriyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Durucu, "Kulak kiri olanlar, evde kulağa zeytinyağı damlatıyor. Kulağa bilinçsizce damlatılan zeytinyağı enfeksiyonun dağılmasına sebep oluyor. Temizlemek isterken sağlığınızdan olmayın. Temizlemek için aspiratör dediğimiz vakumlama yöntemini kullanıyoruz" diyor.

HAFIZA İÇİN MERCİMEK
Mercimek, içerdiği folik asit ile beyin hücrelerini besler. Kalp damar hastalıklarından korur. Kalp krizi riskini azaltır.

BİR SUSAM AŞK
Susam, vücuda enerji verir. Cinsel gücü artırır. Erkeklerde ereksiyon problemini giderir. Kabızlığı bitirir.

SANCIYA AYNISEFA
Aynısefa çiçeğinden elde edilen yağ, enfeksiyonlarla mücadele eder. Eklem ve kemik sağlığını korur. Adet sancısını dindirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN