Uyku apnesi nefes kesiyor! Uzmanlar uyarıyor kilo vermek olumsuzlukları azaltıyor

Uyku apnesi, nefes kesiyor. Horlama, sabahları yorgun uyanma gibi şikayetlere yol açıyor. Uzmanlar, ‘Kilo vermek, hastalığın yol açtığı olumsuzlukları yüzde 50 oranında azaltır’ diyor. İşte sizler için derlediğimiz 15 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2022 Güncelleme 15 Ağustos 2022, 06:58
Uyku apnesi nefes kesiyor! Uzmanlar uyarıyor kilo vermek olumsuzlukları azaltıyor

İÇİNDEKİLER

Uykuda nefesin durması olarak bilinen uyku apnesi, günümüzde en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, bu hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor. Uyku apnesinin ani ölüme bile yol açabileceğini açıklıyor. "Uyku apnesi, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir. Uykuda solunumun durması olarak ifade edilir. Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir" diyor. En önemli belirtinin uykuda solunum durması olduğunu söyleyen Dr. Taş, buna nefes darlığı, sık iç çekme, el kol hareketleri ve sabah yorgun uyanma gibi şikayetlerin eklendiğini belirtiyor. Hastalığın trafik kazasına bile yol açabileceğini belirten Dr. Taş, şöyle devam ediyor: Kilo verilerek şikayetler yüzde 50 azaltılabilir. Uyku ilaçlarından kaçınmak, sigarayı bırakmak ve sırt üstü yatmamak da faydalı olur. Üst solunum yolunda belirgin anatomik darlık var ise uzman değerlendirme yapmalı.



ANNELİĞİN ALTIN FORMÜLÜ
SAĞLIKLI BESLENİN: Bol miktarda meyve, sebze, protein, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar tüketin. B9 vitamini olarak da bilinen folik asit takviyesi almak gerekir.
EGZERSİZ YAPIN: Düzenli egzersiz vücudunuz ve zihniniz için iyidir. Stres, cinsel dürtünüzü etkiler ve daha az sıklıkta cinsel ilişkiye girmenize neden olur. Stresten kaçınmak hamile kalmanıza yardımcı olabilir. Kısırlık, günümüzde çiftler arasında giderek yaygınlaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, doğal yollarda gebe kalma şansını artıracak 8 yöntemi sıralıyor.
YUMURTLAMA ZAMANI: Döngünüz 28 gün sürüyorsa, yumurtlama genellikle bir sonraki adetinizden yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Vücut sıcaklığı yükselmeden 2-3 gün önce en doğurgan zamanınızdır.
KONTROL ŞART: Çiftlerin sağlık durumları iyiyse hamilelik olasılığı daha yüksektir.
KİLONUZU KORUYUN: Fazla kilolu veya zayıf olmak hamile kalma olasılığını düşürür. Normal BMI'a sahip erkekler daha kaliteli sperm üretir. Vücut Kitle İndeksinizi (BMI) ölçün. 30'dan çok ise hamile kalma şansınız düşer.
SİGARA İÇMEYİN: Sigara içen kadının infertil olma olasılığı daha yüksektir.



RENGARENK SAĞLIK
Doğru seçilen gıdalar, kadınların hem sağlıklı hem de fit kalmasına yardımcı oluyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, kadınlara sağlıklarını korumak için rengarenk besinleri tüketmelerini öneriyor:
Doğurganlık için sarı: Sarı renkli besinler, kadınların üreme sağlığını etkiliyor. Bunların başında limon geliyor. Enfeksiyonları önleyen limon, bolca C vitamini içeriyor. Vitamin deposu sarı biber, vajina sağlığını koruyor.
Kansere karşı mor: Mor besinler, kanserli hücreleri baskılıyor. Bağışıklığı güçlendiriyor. Pancar, yüksek antioksidan etkisi ile kansere karşı koruma sağlıyor, karaciğeri güçlendiriyor. Mor üzüm, beyin hücrelerini koruyor.
Kilolara çare yeşilde: Brokoli, kilolara savaş açıyor. İçerdiği antioksidan ve omega- 3 sayesinde beyin ve göz sağlığını koruyor. Avokado da içerdiği omega-3 ve 6 sayesinde kadınlara güç veriyor.
Kalbin rengi kırmızı: İçerdiği antioksidan sayesinde domates, bağışıklığı güçlendiriyor. Kalbi güçlendiriyor. Kırmızı elma da üst solunum yolu enfeksiyonlarını engelliyor.
Gözünüz turuncuda olsun: Kayısı, turuncu rengiyle göz kırpıyor. Kan şekerini dengeliyor ve cinsel hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Havuç, gözleri güçlendiriyor. Bağışıklığı destekliyor.

ÇÜRÜKLERE SARIMSAK YETER
Doğal antibiyotik olan sarımsak, enfeksiyonlarla mücadele eder. Kalbi güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tansiyonu dengeler. Kolesterolü düşürmekte etkilidir. Diş çürümesini engelleyen sarımsak, kişinin diyabet riskini azaltır.

KOLESTEROLÜN RENGİ MOR
Antioksidan deposu yaban mersini, bağışıklığı güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kötü kolesterolü düşürür. Hafızayı güçlendirir. Kan şekerini dengeler. Göz sağlığını korur. Tok tutar. İdrar yolu enfeksiyonuyla mücadele eder.

KIZILCIK NEFES AÇAR
Yüksek oranda C vitamini içeren kızılcık, şifa deposudur. İdrar yolu enfeksiyonunu bitirir. Kolon ve meme kanseriyle savaşır. Diş çürüklerini önler. Solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi eder. Böbrek taşlarının oluşmasını engeller. Cilt ve saç sağlığını korur. Mideyi güçlendirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN