Tiroit sinir yapar

Geçmeyen yorgunluk, sinirli ruh hali ve sabahları yataktan kalmama isteği, tiroide işaret ediyor. Uzmanlar, şikayetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. İşte habere ilişkin tüm detaylar ve sizler için derlediğimiz diğer haberler...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2023 Güncelleme 05 Mayıs 2023, 07:05
Tiroit sinir yapar

İÇİNDEKİLER

Tiroit, vücutta adeta bilgisayar gibi çalışıyor. Tiroit bezinin hormonları salgılamasında yaşanan düzensizlik ise sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Dr. Öğr. Üyesi Nihat Polat, tiroit bezinin vücudun enerji düzeyini kontrol ettiğini belirtiyor. Tiroit, beyni aktif tutuyor, tırnak ve saçların sağlıklı olmasını sağlıyor. Vücut ısısını ve metabolizmayı düzenliyor. Bu nedenle bu organın sağlıklı olması, tüm vücut için kritik önem taşıyor. Polat, bilinmesi gerekenleri TAKVİM'e açıklıyor.

BEYNİ KORUR
Gırtlak ve köprücük kemiği arasına yerleşmiş, soluk borusuna dolanmış olarak duran kelebek şeklindeki salgı bezi olan tiroit bezi, vücudun sigortası oluyor. Dr. Nihat Polat, "Bu salgı bezi metabolizmayı ve vücut ısısını düzenler, bedendeki enerji kaynaklarının kontrolüne yardımcı olur, vücudumuzdaki bütün sistemlerle birlikte çalışır, beyni daima aktif tutar, bağırsakları hareket halinde tutar, regl döngüsünün düzenli olmasını sağlar, tırnak ve saçların sağlıklı olmasını sağlar" bilgisini veriyor. Tiroit bezinin yetersiz salgılanmasına hipotiroidi, normalden fazla hormon salgılanması hipertiroidi, bezin iltihaplanmasına da tiroidit adı veriliyor.

3 TÜRÜ BULUNUR
Hipertiroidi: Tiroidin normalden fazla hormon salgılamasıdır. Çarpıntı, aşırı iştah ve yemek yemeye rağmen kilo kaybına neden olur. Hipotiroidi: Tiroit bezi salgısının gerekenden az üretilmesi ve salgılanmasıdır. Kişinin hareketlerinde ağırlık, halsizlik ve çabuk yorulmayla belirti verir. Tiroidit: Tiroit bezinin iltihaplanmasına tiroiditi denir. Ateş, üşüme ve çarpıntı ile başlar. Tiroit bezi büyür, sıcaktır. Hasta başını arkaya atamaz. Yemek yemede zorluk ve lenf bezlerinde şişlik olabilir.

BUNLARA DİKKAT!
TİROİT, uyku düzeninin bozulması, unutkanlık, saç dökülmesi ve cilt kuruluğuna yol açıyor. Ani kilo alımı ve kilo kaybı tiroide işaret ediyor. Tanı alan hastaların, biyopsi sonucuna göre ilaç tedavisi mi yoksa cerrahi mi uygulanacağına karar veriliyor.

MADEN SUYU ŞİFA DOLU
KALSİYUM, magnezyum, sodyum ve potasyum içeren maden suyu, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Kalp ve damar sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok yaşamsal organı güçlendiriyor. Uzmanlar, sağlık sorunları olmayanların doktorlarına da danışarak günde bir bardak maden suyu içilmesini öneriyor. Maden suyunun faydalarını şöyle sıralıyor:

Vücuttaki ödemin atılmasını kolaylaştırır.

Beyin hücrelerini güçlendirir. Hafızayı korur.

Kemikleri besler.

Selülitleri engeller.


KANSERE YAPAY TESPİT
ROYAL Marsden NHS, Imperial College ve Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ndeki uzmanlar, kanseri bitirecek bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Bu sayede hücrelerdeki anormal gelişimlerin kanser olup olmadığı hızla tespit edildi. Dr. Benjamin Hunter, "Gelecekte, yüksek riskli hastaları belirleyerek ve onları daha erken müdahaleye hızlı bir şekilde yönlendirerek, erken teşhisi kolaylaştıracağını, potansiyel olarak kanser tedavisini daha başarılı hâle getireceğini umuyoruz" dedi.


AHUDUDU HAFIZA DOSTU
RENGİYLE gönülleri çalan ahududu, antioksidan etkisi sayesinde kanserle savaşır. Kolon, prostat ve meme kanseri riskini azaltır. Hafızayı güçlendirir.

DİŞLERE DEREOTU
SALATALARI süsleyen dereotu, sindirim sistemini hızlandırır. Hazımsızlığı bitirir. Uykusuzluğu alan dereotu, kemikleri güçlendirir.

ROKA YE AKILLI OL
SALATALARI süsleyen roka, vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gözleri ve dişleri besleyen roka, katarakt riskini azaltır.

KEFİR GÖZLERİ KORUR
BESLEYİCİ içeriği sayesinde kefir, sindirim sistemini düzenler. Damar sertliğini önler. Bağışıklığı güçlendirir. Gözleri besler.