Ömür törpüsü çikolata kisti! Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden oluyor

Çikolata kisti, her 10 kadından 1’inde görülüyor. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, tedavi edilmediğinde kısırlığa yol açabileceğini söylüyor: Ağrılı adet dönemi ve düzensiz kanamalara dikkat. İşte sizler için derlediğimiz 8 Aralık TAKVİM Gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2022 Güncelleme 08 Aralık 2022, 06:59
Ömür törpüsü çikolata kisti! Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden oluyor

İÇİNDEKİLER

Günümüzde çikolata kisti olan kadınların üçte biri çocuk sahibi olabilmek için üremeye yardımcı tedavi yollarına başvuruyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, kadınların korktuğu hastalık hakkında önemli bilgiler veriyor: Rahim içini döşeyen endometrium adı verilen dokunun bir nedenle karın içine, periton zarı, yumurtalık ve tüplere sıçraması olarak özetlenebilen endometriozis, yumurtalıklarda kist oluşturduğunda çikolata kisti olarak adlandırılır. Çikolata kistleri, genel olarak üreme çağındaki kadınlarda görülür ve görülme sıklığı oldukça yüksektir. Üreme çağındaki kadınların yüzde 10'unda bu hastalığa dair bulgular görülmektedir.

KANAMALAR ARTARSA MEYDANA GELIR
Normalde rahim iç tabakasında bulunması gereken endometrium'a benzeyen doku, bu hastalarda rahim dışında da bulunmaktadır. Adet döneminde bu alanlarda da rahim içerisinde olduğu gibi kalınlaşma ve kanama olmaktadır. Ancak burada gerçekleşen kanama vücuttan dışarı atılamaz. Yumurtalık içindeki endometriozis alanlarında olan kanamalar da birikerek çikolata kistlerini oluşturur. Kanamaların etkisiyle zamanla bağırsaklar ve idrar torbasında yapışıklık ve hasar meydana gelir. Endometriozisin en sık görülen belirtileri adetten önce ve adet esnasında görülen ağrı, cinsel temas sırasında ve sonrasında görülen ağrı, kısırlık ve düzensiz veya fazla miktarda kanamalardır. Diğer belirtiler ise yorgunluk, adet sırasında ağrılı bağırsak hareketleri, sırtın altına yayılan ağrı, adet sırasında kabızlık ve diğer bağırsak rahatsızlıkları olarak sıralanabilir.



EN'DİŞ'E VERMESİN
Herkes sağlıklı dişlerin hayalini kuruyor. Ancak dişlerimizi korumak kadar hastalıkların neden ortaya çıktığını da bilmek gerekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Şirin Hatipoğlu, "Diş çapraşıklığı ve çene bozukluğu hastalığı, kalıtım, doğumsal anomaliler, travma, fonksiyonel bozukluklar ve kötü alışkanlıklardan kaynaklanabilir. Bunun için ortodontik muayenelerin küçük yaşlarda başlaması gerekiyor" dedi.



TEK ÖĞÜN ÇOK HALSİZLİK
Diyetisyen Eda Balcı, tek öğün beslenmeyi tercih edenlere uyarılarda bulunuyor. Balcı, "Tek öğün beslenme, 23 saat açlık, 1 saatlik tek ve büyük bir öğün yemek yeme olarak düşünülebilir. Tek öğün beslenmek halsizlik yapar" diyor.

REGL AĞRISINA SAFRAN
Mucizevi baharat safran, bronşit, öksürük ve astıma iyi gelir. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı bitirir. Saç dökülmesini önler. Vücuda dinçlik verir. Karaciğeri güçlendirir. Obeziteden korur.

KABIZLIĞA TURP
Salataları süsleyen turp, sindirimi hızlandırır. DNA hasarlarını giderir. Kanserle savaşır. Kalp sağlığını korur. Kas ağrılarını dindirir. Kolesterolü dengeler.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN