Kalp ve damar sağlığının en büyük düşmanı kolesterol! İşte uzmanlardan hayat kurtaran 7 öneri

Kolesterol, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiliyor. Ömrü kısaltıyor. Uzmanlar, hayat kurtaran 7 öneriyi sıralıyor. İşte sizler için derlediğimiz 28 Haziran tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Haziran 2022 Güncelleme 29 Haziran 2022, 06:58
Kalp ve damar sağlığının en büyük düşmanı kolesterol! İşte uzmanlardan hayat kurtaran 7 öneri

İÇİNDEKİLER

Kolesterol ihmale gelmiyor. Uzmanlar, tüketilmesi gereken 7 besin grubunu sıralıyor:
YULAF: Tam tahıllı yiyecekler, kalbi korur. Kötü kolesterolü düşürür.
SEBZE VE MEYVELER: Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek, kalp hastalığı felç ve kansere karşı korur.
SAĞLIKLI YAĞLAR: Tekli ve çoklu doymamış yağlar, kolesterole iyi gelir. Sağlıklı yağlar avokado, işlenmemiş kuruyemişler ve zeytinyağıdır.
BAKLAGİLLER: Nohut ve mercimek gibi baklagiller kolesterolü düşürür.
KURUYEMİŞLER: İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde kalp sağlığını korur.
SOYA ÜRÜNLERİ: Kötü kolesterolün yükselmesini önler.
BİTKİ STEROLLERİ: Meyve, sebze, sert kabuklu yemişlerde ve tahıllarda düşük seviyelerde bitki sterolleri bulunur. Bitki sterolleri içeren yiyecekler yemek, 'kötü' LDL kolesterolü azaltabilir.



MIŞIL MIŞIL KANSER
Meme kanseri, kadın sağlığını tehdit ediyor. Ülkemizde her 8 kadından biri, meme kanserine yakalanıyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, İsviçre'deki Bazel Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya değiniyor. Bilim adamlarının yaptığı çalışmaya göre kanda dolaşan ve metastaz yapan meme kanseri tümör hücreleri daha çok uyku döneminde ortaya çıkıyor. gece uykuda iken tümörden ayrılan hücrelerin, gündüz dolaşıma salınan hücrelere göre daha hızlı çoğaldıkları ve metastaz yapma potansiyellerinin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Coşkun, "Bu çalışmada görüyoruz ki gece alınan kanda saptanan tümör hücreleri daha önemli olabilir. Uyku düzeninden sorumlu olan melatonin hormonu muhtemelen bu farklılık üzerinde etkili. İleride bu çalışmanın sonuçları hem tedavi planlamasında hem de prognoz tayininde önemli ilerlemelere yol açabilecek başka çalışmalara ışık tutabilir" diyor.

YEMEKLERİ ÇOK ÇİĞNE REFLÜYÜ ÖNLE
Sağlıksız beslenme, fazla kilo, hareketsizlik ve stres derken günümüzde reflü hastalığı giderek yaygınlaşıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış, gazlı ve asitli içeceklerin, çiğ sebze ve meyvelerin reflü ataklarına neden olduğunu belirtiyor. Düzenli sebze tüketimi, reflü şikayetlerini azaltıyor. Yemeklerin buharda ya da ızgarada pişmesini öneren Dr. Atmış, "Asidik olmayan meyveleri tercih edin. Mide ve bağırsak dostu probiyotik yoğurt ve kefirin yanı sıra bol su içmeye özen gösterin" bilgisini veriyor. Gazlı içeceklerin reflü şikayetlerini artıracağını sözlerine ekliyor.

ŞİFA KAYNAĞI AYNISEFA
Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan aynısefa çiçeğinden elde edilen yağ, sağlığı koruyor. Enfeksiyonlarla mücadele eden aynısefa yağı, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara savaş açıyor. Faydaları şöyle sıralanıyor:
● Eklem ve kemik sağlığını korur.
● Nezle ve grip riskini azaltır.
● SaçlarI güçlendirir.
● Ülser ve reflü hastalıklarına iyi gelir.
● İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder.
● Adet sancılarını dindirir.
● Migren ağrısını hafifletir.
● Egzama şikayetlerini azaltır.

KEMİKLERE SEMİZOTU
Şifa deposu semizotu, sindirim sistemini harekete geçirir. Bağırsak sorunlarını giderir. Akciğer kanseriyle mücadele eder. Kemikleri güçlendirir.

ALZHEİMER'A HURMA YETER
Alzheimer'la mücadele eden hurma, vücudu toksinlerden temizler. Diyabet hastalarının kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Tok tutar.

AŞK OLSUN HARDAL
Hardal, cinsel sorun yaşayanların çiftlerin yüzünü güldürüyor. Sperm kalitesini yükseltiyor. Ancak tansiyon hastalarının dikkatli tüketmesi gerekiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN