Erkekleri tehdit eden mesane kanseri sırtımızdan vuruyor

Mesane kanseri, erkekleri tehdit ediyor. Sırt ağrısı ve kilo kaybına neden oluyor. Uzmanlar erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekiyor. İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ağustos 2022 Güncelleme 09 Ağustos 2022, 06:59
Erkekleri tehdit eden mesane kanseri sırtımızdan vuruyor

İÇİNDEKİLER

Erkeklerde görülen ürolojik hastalıklar yaşam kalitesini düşürüyor. Kısırlığa bile neden olabilen bu hastalıklardan korunmada düzenli kontrol öneriliyor. Düzenli kontrol sayesinde erken teşhis edilen hastalıkların tedavisinde başarı şansı artıyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Yoldakalmaz, erkekler arasında sık görülen mesane kanseri hakkında bilgi veriyor.



HIZLA YAYILIYOR
Mesane kanseri, mesanedeki hücrelerin kontrol edilemez bir şekilde büyümesiyle oluşuyor. Bu hücreler zamanla bir tümör halini alıyor. Mesanenin derin tabakalarına ve daha sonra vücudun diğer organlarına yayılma potansiyeli taşıyor.



AİLENİZDE VAR MI?
Mesane kanserine yakalanmada sigara etkili oluyor. Tanı konulan ve tedavi edilen hastalarda dahi sigara içiciliğinin bırakılması kanserin tekrarlamaması açısından önem taşıyor. Mesane kanserinde 50 yaşın üzerindekiler risk altında bulunuyor. Bu hastalıkta genetik faktörler de etkili oluyor.



ERKEN TEDAVİ ŞART
Mesane kanserinin tanısı, idrar tahlili ve idrardaki renk değişiklikleriyle konuluyor. Küçük boyuttaki tümörler için ultrasonografi, büyük olanlar için ise tomografi, manyetik rezonans ve ürografi ile de tümörler saptanıyor. Hastalığın ilk evrelerinde mesane içerisinden yapılan endoskopik bir girişim ile tümör çıkartılabiliyor. İlerlemiş olanlarda ise mesanetamamen alınabiliyor. Mesane içi ilaçlama tedavisi endoskopik ameliyattan sonra uygulanıyor.



BELİRTİLERE DİKKAT!
İdrar yaparken yanma, ağrı
İdrara çıkma zorluğu
İdrar miktarında azalma
Sık idrara çıkma
Kilo kaybı veya zayıflık
Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı
İleri vakalarda kalçalarda, sırtta, kaburgalarda veya üst baldırlarda ağrı veya sertlik



BİBERİYEYİ DENEYİN
Mesane kanserinden korunmak için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Uzmanlar mevsimine uygun yeşillik ve meyve yenmesini öneriyor. Günde 2 litre su içmek kanser oluşumunu engelliyor. Hastalığın tekrarlama ihtimalini önleyen bitkisel destekler de bulunuyor. Bunların başında yeşil çay, okaliptus, biberiye, ananas, avokado ve papaya geliyor. Domates suyu bağışıklık sistemini destekliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN