Dr. Nafiz Karagözoğlu değerlendirdi: Tarçın mahcup etmez

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu cinsel hayatta yaşanan sıkıntılara ilişkin 28 Mart 2022 tarihli köşe yazısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Karagözoğlu, cinsel ilişkilerde yaşanan sorunlar ve diğer sağlık problemleri hakkında gelen sorulara cevaplar verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2022 Güncelleme 28 Mart 2022, 06:58
Dr. Nafiz Karagözoğlu değerlendirdi: Tarçın mahcup etmez

İÇİNDEKİLER

Hanımla ilişkide sıkıntı yaşıyorum. Mahcup da olmak istemiyorum. Yani acaba bize güç, kuvvet verecek bir şeyler önerir misiniz?
Akşam yemeğini çok yeme. Kuvvet verir diye şekerli yiyeceklere, tatlılara güvenme. Yemekten sonra ginseng, rezene, lavanta, karanfil tanesi, haşhaş tohumu, polen, zencefil, tarçın, hardal, yasemin, süsen, meyan kökü, vanilya, roka, maydanoz, kekik, arı sütü tüketebilirsin. Bunlardan hafif hafif karışık çaylar yapabilirsin. Ancak uykusuzsan ve çok yemişsen çaylardan da umudunu kes.



PROSTAT BENİ DE BULDU

65'inde bir delikanlıyım. Gece sık sık tuvalete gidiyorum. Yani prostat kemale erdi gibi. Kontrol için hastaneye gittim. Guatr hastalığı için de tahlil yapalım dediler. Niye bu hastalıktan şüphelendiler?
Aslında hastalıktan şüphelenmediler. Belli hastalık ihtimallerine karşı bazı yaşlarda tarama testleri yaparız. Daha şikayet olmadan hastalıkların tespit edilmesi için kontrol yaparız. 60 yaşından sonra erkeklerde tiroit bezinin çalışması bozulabilir. Sadece yaşlılarda değil birçok durumda kontrol gerekir. İyot eksikliği olan bölgede yaşayan veya yeterli iyot almayanlarda, ailesinde tiroit hastalığı olanlarda, 60 yaşın üzerindeki kadınlarda, şikayet olmadan da tiroit bezi çalışmasının kontrol edilmesi gerekir.



EŞİME DİYEMEDİM
52 yaşındayım. 3 ay önce prostat ameliyatı oldum. 'İlişki gücü azalır' dediler. Korkumdan eşime yaklaşamadım. Başarısız olursam ne yaparım bilemiyorum. Cinsel ilişkiye girebilir miyim?
Sabreden derviş muradına ermiş. Anlaşılan dikişlerin alındı. Ameliyat sonrası ilk üç ay cinsel ilişkide bulunmayın. Yoksa ağrı ve kanlı meni gelebilir. Ayrıca dik oturma, ağır egzersiz ve yük taşımaktan da kaçının. Bisiklet, motosiklet kullanma. Cinsel ilişki başarısızlığı açısından korkma. Günlük hayatına uygun davran. Eşinle birlikteyken yeni ortaya çıkan değişiklikleri doktoruna ilet.



KANSER KORKUSU
45 yaşında bir kadınım. Adetlerim düzenli. Kanser olmaktan korkuyorum. Meme kanseri için hangi tahlili yaptırayım dedim. CA 15-3 istediler. Bu test bende kanser varsa gösterir mi?
Evet gösterir. Her ne kadar tarama testi değilse de istenir. Meme kanseri tanısı konmuş kişilerde takipte kullanılan bir testtir. Genellikle CA 15-3 düzeyi ne kadar yüksekse meme kanseri o kadar ilerlemiştir. Kanser büyüdükçe CA 15-3 seviyesinde artış olur. Ayrıca karaciğer ve pankreas kanserinde de bu değer yükselebilir.



KADINLARDA KORUNMA
Hocam, kadınlara da prezervatif takılıyormuş. Eşim, benim kadın prezervatifi kullanmamı önerdi. Adetimi etkiler mi?
Hayır etkilemez. Yalnız son kullanım tarihine dikkat et. Tarihi geçmiş kondomların koruyucu etkileri güvenilir değildir. Beraberinde kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz. Kondom su bazlı kayganlaştırıcılarla kullanılabilir. Ama kayganlık sağlamak için vazelin, bebek yağı veya yağlı kremlerle kullanma. Bunlar koruyuculuğu bozar. En önemli uyarı kondomun paketini dişinle açma, kesici bir alet, makas vb. kullanılma. Kondomu yırtarsın. Sonra koruyuculuğu kalmaz. Tırnaklar bile zarar verir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN