Dr. Nafiz Karagözoğlu değerlendirdi: Çok zararlı

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu hangi sağlık sorunlarında oruç tutulmaması gerketiğine dair 8 Nisan 2022 tarihli köşe yazısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Karagözoğlu, sağlık problemleri hakkında gelen sorulara cevaplar verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Nisan 2022 Güncelleme 09 Nisan 2022, 06:59
Dr. Nafiz Karagözoğlu değerlendirdi: Çok zararlı

İÇİNDEKİLER

23 yaşında erkeğim. Sık sık boğazlarım ağrıyor. Şişiyor. Bademciklerimi almak istediler. İzin vermedim. Antibiyotik çok kullanıyorum. Şeker hastası olursun diyorlar. Doğru mu?
Çok antibiyotik kullananlar şeker hastası olur diyemeyiz. Ancak bundan korkacağına 'Karaciğer yetmezliği olur muyum?' diye düşün. İlaçların çoğu karaciğerde işlem görür. Çok antibiyotik kullanımı karaciğeri bozabilir. Önce Kulak Burun Boğaz Uzmanı'nı dinle. Tekrarlayan enfeksiyonların nedeni genellikle burun tıkanmasına neden olan hastalıklardır. O hastalığı bul ve tedavi ettir. Bu şekilde giderse gelecekte zatürree, menenjit ve bunun gibi birçok hastalık sırasında senin için faydalı bir antibiyotik bulamayacağız.



KAFANA TAKMA!
63 yaşındayım. Sıkıldım desem "andropoz" diyorlar. Unutkanlık diyorum "andropoz" diyorlar. Bu dedikleri hastalık başka ne yapar?
80 yaşını geçen erkeklerin bedeni erkeklik hormonları azalırsa değişir. Kadınların menopozu gibi bir durum yani. Şaka bir yana erkeklik hormonu testosteron azaldığında hem ruh, hem beden etkilenir. Ani ateş basması, unutkanlık, eklem ve kas ağrıların olabilir. Depresyon, sinirlilik, kaygı, yorgunluk hissi olabilir. Ne diyelim düzenli beslen, uyu, hareket et. Kafayı da her şeye takma.



KEMİKLERİ GÜÇLENDİR
Menopoza girdim, çok gerginim. Kemiklerim erirse çabuk kırılır mı? Arkadaşlarım "Kalsiyum al" dedi. Hangi ilacı içeyim?
Menopoza girme düşüncesi sizin paniklemenize sebep olmuş gibi duruyor. Menopoz doğal bir durumdur. Bir farklılıktır. Hastalık değildir. Gerilim de yapar. Hormonla değişiklikler duyguları değiştirir. Kemik erimesi ihtimali vardır. Bunun için düzenli beslenin. Süt ürünleri, maydanoz, keçiboynuzu kalsiyum kaynağıdır. Ancak yaklaşık 2 katı kadar magnezyuma da ihtiyaç vardır. Kuruyemişler, yeşil sebze meyveler, özellikle kabak çekirdeği tüketin. Gereksiz kalsiyum ilaçları almayın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN