Dayanılmaz ağrılara yol açan bel fıtığında doğru bilinen yanlışlara dikkat!

Dayanılmaz ağrılara yol açan bel fıtığı, yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar, hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışlara değiniyor ve uyarıyor: Fıtık, her yaştan insanda görülür. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde şikayetler artar.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Aralık 2022 Güncelleme 25 Aralık 2022, 06:59
Dayanılmaz ağrılara yol açan bel fıtığında doğru bilinen yanlışlara dikkat!

İÇİNDEKİLER

Günümüzde pek çok kişi, geçmek bilmeyen bel ağrısından yakınıyor. Bu durum kimi zaman yanlış hareketten kimi zaman da fıtıktan kaynaklanıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Saygı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu sağlık sorunuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.



AĞRI GİDEREK ŞİDDETLENİR
Omurgalar arasında bulunan disk yapılarının ve bu bölgedeki bantların yırtılarak veya hasar görerek sinirleri sıkıştırması durumuna, bel fıtığı deniyor. Gerek bel fıtığı gerekse cerrahisi konusunda pek çok yanlış bilgi akıllarda soru işareti bırakıyor. Op. Dr. Mehmet Saygı, bel fıtığıyla ilgili doğru bilinen yanlışları sıralıyor...
Fıtık bel ağrısı yapar: Fıtığın bel ağrısı yapması oranı yüzde 5'tir. Fazla kilo, omurgadaki eklemlerde kalınlaşma, kireçlenme, bel kaslarının zayıflaması, yanlış oturma ve romatizma da ağrıya neden olabilir.
Ameliyattan sonra fıtık tekrarlar: Ameliyatın uzman, dikkatli ve eğitimli uzmanlarca yapılması gerekir. Bel fıtığı ameliyatı yeniden bel fıtığına neden olmaz.
Ameliyat gençlere yapılmaz: Bel fıtığı ameliyatlarının yaşla ilgisi yoktur. 18 yaşından 90 yaşına kadar tıbbi durumu uygun her hastaya yapılır.
Fıtık ameliyatı felç yapar: Bel fıtığı cerrahileri rutin uygulanan ameliyatlardandır. Yüzde 90'ın üzerinde de felç riski oluşmaz.
Ağır kaldırmak bel fıtığına neden olur: Bazı hastalarda genetik, bazılarında fazla kilo, çeşitli nedenlere bağlı kas kaybına bağlı fıtık oluşabilir.
Ağır kaldırmak bel fıtığı yapar: Doğru pozisyonda ağır yük taşınması fıtığa sebep olmaz. Kaslar ısınmadan yere eğilmek bile fıtığa yol açar...



FELÇ RİSKİ VARSA...
Bel fıtığı tedavisinde iki tür yaklaşım bulunuyor. Op. Dr. Mehmet Saygı, "Birincisi ağrıya yönelik, ikincisi ise cerrahi tedavidir. Eğer hastada bacaklarda güç kaybı veya geçici felç varsaa ameliyat gerekir. Ağrıya yönelik tedavilere rağmen 6-8 hafta içinde geçmeyen ağrı durumunda da ameliyat önerilir. Felç riski yoksa ağrıyı kesmek için Fizik Tedavi Uzmanları eşliğinde kas güçlendirici egzersizler önerilir" diyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN