Beyin kanserine karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştiren Prof. Dr. Aziz Sancar çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi

Prof. Dr. Aziz Sancar, ekibiyle laboratuvara girdi. Bir ay gibi kısa sürede tesadüfen beyin kanserine karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. Dün, çalışmasıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Dilinden ise Türkiye'yi düşürmedi. "75 yaşında hala istekle çalışmamın nedeni, ülkeme katkıda bulunmak" dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2022 Güncelleme 25 Ağustos 2022, 06:43
Beyin kanserine karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştiren Prof. Dr. Aziz Sancar çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi

İÇİNDEKİLER

Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA onarımına yönelik çalışmasıyla 2015'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ekibiyle birlikte yeni bir başarıya imza attı. Laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün beyin kanserini tedavi edeceğini ortaya çıkardı. Tüm dünyada yankı uyandıran çalışmasıyla ilgili önemli ayrıntılar paylaştı. "Bana Nobel'i kazandıran DNA onarım mekanizmasını çözmek için 10 yıl çalıştım. Bu çalışmayı ise ocak ayında başlattık, şubat ayında anormal bir şey olduğunu fark ettik, bunun hücreyi öldürdüğünü fark ettik. Aynı ay bir program için Türkiye'ye geldim. Dönüşte ekibimin çalışmasıyla EdU'nun hücreleri nasıl keşfettiğini gördük" ifadesini kullandı. Buluşun ilerleyen günlerde fareler üzerinde deneneceğini belirten Prof. Dr. Sancar, detayları da açıkladı: Kasım veya aralık gibi fare deneylerine başlayacağız. Deneylerin bitmesi 2 yılı bulabilir.



SOSYAL MEDYA KULLANMIYORUM
Nobel ödüllü bilim insanı, 75 yaşında olmasına rağmen azimle çalışmasının sırrını da paylaştı. Sosyal medyadan uzak kaldığını ve yalnızca bilime odaklandığını anlattı. Sözlerini şöyle sonlandırdı: Türk insanına mesajım. Kavga etmeyi bırakın. Başarıya odkalanın. Ben sosyal medyayı bir ara arkadaş zoruyla kullandım, baktım faydadan çok zararı var, bıraktım. Bu dünyadan iyi şeyler bırakarak göç etmek lazım. Türkiye'ye ve Türk dünyasına katkı yapmak için çalışıyorum.



TÜRK HEKİMLERİNE ÖVGÜ
Prof. Dr. Aziz Sancar, Türk hekimlerine de övgüler yağdırdı. "Bizim Türk doktorları cerrahi alanda Avrupa'nın birçok ülkesinden, ABD'nin birçok eyaletinden çok ileride, çok başarılı ve modern ameliyatlar yapılabiliyor ve başarılı sonuçlar alınabiliyor" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN