Strese dikkat! Alzheimer, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkıyor stres etkili oluyor

Halk arasında bunama olarak bilinen Alzheimer, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkıyor. Tüm anıları siliyor. Korunmanın yolu, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemekten geçiyor. Uzmanlar, tansiyon ve diyabetin bu hastalığa yakalanma riskini artırdığını söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2021 Güncelleme 26 Eylül 2021, 07:00
Strese dikkat! Alzheimer, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkıyor stres etkili oluyor

İÇİNDEKİLER

Alzheimer, modern çağın hastalığı olarak adlandırılıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, 65 yaş ve üzerinde görülen Alzheimer'a karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

NE YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ


DAMAR HASTALIKLARINI ÖNLEMEK: Damar sertliğini önleyen ilaçlarla beyin damarlarını sağlıklı tutmak gerekiyor.


DÜZENLİ KAN BASINCI: 65 yaşın altındaki kişilerin sağlıklı hayat için yüksek tansiyondan kaçınması gerekiyor. Ortostatik hipotansiyonu (ayağa kalkmakla olan tansiyon düşmesi) olan kişilerin bilişsel fonksiyonlarının yakından takip edilmesi öneriliyor.


C VİTAMİNİ: Beslenme, beyin sağlığının korunmasında kilit rol üstleniyor. Turunçgiller ve kuşburnu gibi yiyecekler, beyni güçlendiriyor.

STRESTEN UZAK DURULMALI
ŞEKER HASTALIĞINI ÖNLEMEK: Diyabet, demans riskini artırıyor. Sağlıklı bir yaşam için bu hastalıktan uzak durmak gerekiyor.
STRESTEN UZAK OLMALI: Gün içerisinde özellikle iş hayatında yaşanan stres, beyin sağlığını bozuyor. Bunun için stresten uzak durulması ve beynin boşaltılması gerekiyor.

BU ŞİKAYETLERE DİKKAT
İş yaşamını etkileyen hafıza kayıpları
Aile içinde görevlerin yerine getirilmesinde zorluk


Dil problemleri
Zaman ve yer oryantasyonunda bozulma
Azalmış ya da zayıflamış akıl yürütme
Eşyaları yanlış yere koyma


Duygu durum ve davranış değişiklikleri
Kişilik değişikliği
İnsiyatif kaybı

HAFIZA KAYBIYLA BAŞLIYOR
Alzheimer'da
bunama semptomları giderek kötüleşiyor. Erken evrelerinde hafıza kaybı hafif görülüyor. Ancak ileri vakalarda hastalar pek çok yeteneğini kaybediyor. Hastalık, ABD'deki ölüm nedenleri arasında...