Rahim ağzı kanserini erken yakalayın

Kanser, hayatı tehdit ediyor. Özellikle rahim ağzı kanseri doğurgan dönemdeki kadınlarda daha sık görülüyor. Erken teşhisin önemine dikkat çeken uzmanlar “3 yılda bir düzenli smear testi yaptırılmalı” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2021 Güncelleme 08 Ağustos 2021, 06:58
Rahim ağzı kanserini erken yakalayın

İÇİNDEKİLER

Çağın vebası kanser, hem bizim hem de sevdiklerimizin hayatını tehdit ediyor. Tüm dünyada görülme sıklığı artan bu hastalıkta, erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor. Özellikle rahim ağzı kanseri adıyla bile kadınları korkutmaya yetiyor. Eskiden 40'lı yaşlardan sonra görülen bu hastalık, günümüzde 18-20'li yaşlardaki kadınları tehdit ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı, rahim ağzı kanserinden korunmanın yollarını açıklıyor.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ KANAMA
Bu hastalığa rahim ağzında gelişen ve human virüs yani HPV olarak adlandırılan virüsün bazı tipleri neden oluyor. Hastalık genellikle ilişki sırasında ve sonrasında görülen vajinal kanamayla belirti veriyor. Bu kanserden korunmanın mümkün olduğunu belirten Opr. Dr. Sarı, "Rahim ağzı kanserinden korunmanın iki tür yolu vardır. Bunlardan birisi rahim ağzı kanser taraması olan smear testi, diğeri aşılamadır. Ayrıca hijyen de çok önemli bir rol almaktadır. Prezervatif kullanmak HPV bulaşma riskini azaltır ama tam koruma sağlamaz. Çünkü enfeksiyon cilt teması ile de bulaşabilir" diyor.

3 YILDA BİR YAPILMALI
Kanser taramasına, 21 yaşından sonra başlanması gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Sarı, "Yaşları 21 ile 30 arasında olan kadınlarda 3 yılda bir smear, 31 ile 65 yaş arası kadınlarda 3 yılda bir smear veya 5 yılda bir ko-test denilen smear testi ile beraber HPV testi yapılmalıdır" uyarısında bulunuyor.

YÜZDE 95 KORUYOR
HPV
aşısı, 2006'dan beri dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Aşıyla ilgili bilgiler veren Sarı, "Aşıyı yaptırdığınız zaman, aşının içinde bulunan virüs tiplerine karşı koruyuculuk ortaya çıkar. Hatta kansere en sık sebep olan HPV 16 ve 18 tiplerine karşı yüzde 100 korunma sağlar. Aşıyı yaptırdığınız takdirde rahim ağzı kanserinden yüzde 85-90 korunma mümkündür" diyor.

BESLENME NASIL OLMALI?
Bu kanser türü, bağışıklık sisteminin güçlü olması önem taşıyor. Düzenli egzersiz dengeli beslenme, stresten ve sigaradan uzak durmak gerekiyor. Uzmanlar başlıca cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV'ye bağımlı bu kanser türünde tek eşli olmak büyük avantaj olduğunu söylüyor.

ANNELİK ŞANSINI AZALTIR MI?
Rahim ağzı kanseri, ne yazık ki annelik şansını azaltıyor. Bu hastalığın tedavisinde ya rahim tamamen alınıyor ya da daha ileri vakalarda radyoterapi yani ışın tedavisi uygulanıyor. Her iki tedavide de gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkıyor.