Sıcak içecekler, stres ve alkol tetikliyor! Kadınların korkulu rüyası menopoz nasıl anlaşılır?

Kadınların korkulu rüyası menopoz, 40’lı yaşlarda belirti veriyor. Sıcak içecekler, stres ve alkol tetikliyor. Uzmanlar, unutkanlığın hastalığın en önemli habercisi olduğunu anlatıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2021 Güncelleme 07 Ağustos 2021, 07:00
Sıcak içecekler, stres ve alkol tetikliyor! Kadınların korkulu rüyası menopoz nasıl anlaşılır?

İÇİNDEKİLER

Menopoz, kadın hayatında oldukça önemli bir yer tutuyor. Hastalık, 46-48 yaş arasındaki kadınlarda sıkça görülüyor. Op. Dr. Mine Fisun Ergül, menopozla ilgili bilgiler veriyor:

Menopoz halk arasında adetten kesilme olarak biliniyor. Adet gören kadınlarda bile bazen rastlantısal olarak yapılan tetkiklerle saptanabiliyor. Menopoz yaşı, genetik ve çevresel faktörlerle bağlantılı olabiliyor.

ATEŞ BASMASINA DİKKAT
Menopoz klinik belirtileri adetten kesilmenin dışında ateş basması, terleme, depresif ruh hali, cinsel isteksizlik, yeme alışkanlıklarında değişiklik, kemik ağrıları, yorgunluk, kilo alma eğilimi, unutkanlık, uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü olabilir.

Ayrıntılı muayene usg takiben yapılan laboratuvar incelemeleri sonrasında özellikle FSH seviyesinde artış, estradiol seviyesinde düşüş bizi menopoz teşhisine götürür. Ancak premenopoz döneminde tipik laboratuvar belirtileri olmayabilir. Tetkik sonuçları menopoz dese bile klinik olarak bir kadının 1-2 yıl adetten kesilmesi menopoz teşhisini kesinleştirir.

Bu dönemde sadece hormon tahlilleri değil, düzenli yapılan biyokimya testleri, mamografi, meme usg, kemik yoğunluk ölçümü bize verilecek tedaviyi planlamada yol gösterir. Her zaman olduğu gibi yıllık düzenli paps smear kontrolleri de tedavide esastır.

KİLO RİSKİ ARTIRIR
Menopoz
belirtileri 40 yaş altı gelişirse erken olarak tabir edilir. Erken menopozun belirtileri genel menopoz belirtilerinden farklı değildir. Uzun vadede tedavisiz kaldığında artmış kalp damar hastalıkları ve kemik erimesi riskini beraberinde getirir.

Bu yüzden erken teşhis edilip tedavi edilmelidir. Erken menopoz etyolojisinde genetik faktörlerin yanı sıra kişisel ve çevresel faktörler de mevcuttur. Anne, teyze, kız kardeş erken menopoza girdiyse risk fazladır.

Zayıf veya kilolu bayanlarda, beslenme yetersizliği ve kronik hastalıkları olanlarda erken menopoz riski fazladır.