Asitli içeceklere dikkat! Böbrek taşı rahatsızlıkları, yazın sıvı kaybıyla birlikte daha sık görülüyor

Böbrek taşı rahatsızlıkları, yazın sıvı kaybıyla birlikte daha sık görülüyor. Op. Dr. Ahmet Gençbay, "Günde 1,5-2 litre su tüketin. Aşırı çay ve kahveden kaçının" diyor. Her 10 erkekten 1'inde taş düşürme riski bulunuyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2021 Güncelleme 18 Temmuz 2021, 06:58
Asitli içeceklere dikkat! Böbrek taşı rahatsızlıkları, yazın sıvı kaybıyla birlikte daha sık görülüyor

İÇİNDEKİLER

İdrar yolu taşları, böbrek veya idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan idrar yollarının herhangi bir yerinde oluşan, idrarda çözülemeyen ve atılamayan kimyasal maddelerin zamanla birikmesi ile oluşuyor.

Opr. Dr. Ahmet Gençbay, böbrek taşı oluşumu, risk faktörleri tanı ve tedavisi hakkında bilgiler veriyor:

İDRAR KRİSTALLEŞİR

Yetersiz su alımı, dengesiz beslenme çay, kahve, asitli içecekleri fazla tüketmek, fazla kilo, tekrarlayan idrar yolu iltihabı, çok fazla ilaç kullanımı böbrek taşı oluşum riskini arttırır.

Taş oluşumu, sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde yaşayanlarda ve yaz mevsiminde daha sık görülmektedir. Sıcak iklimde terle su kaybı artmakta, idrar miktarı azalıp yoğunluğu artmaktadır. Bu durum taş yapmaya meyilli insanlarda idrarda kristalleşmeyi ve taş oluşumunu arttırır.

MASA BAŞI ÇALIŞANLAR RİSKLİ
Taş oluşumunda mesleğin de önemi vardır. Sürekli masa başında oturarak çalışanlar ve yüksek ısıda çalışanlarda daha yüksek oranda görülürken, aktif görevi olanlarda daha az görülür.

Fazla şeker böbrek taşına neden olabilmektedir. Alkol alışkanlığı olanlarda diğer kişilere göre böbrek taşının daha fazla görülebileceği düşünülmektedir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları böbrek taşları açısından risk doğurur. Kalıtsal geçiş nedeniyle ailesinde taş hastalığı öyküsü olanlarda taş görülme sıklığı daha fazladır.

ASİTLİ İÇECEKLERE DİKKAT
Günde en az 1.5-2 litre su için. Özellikle sıcak havalarda su tüketimine özen gösterin. Burada kriteriniz idrar renginizin berrak olması olsun. Kişi aşırı et tüketiyorsa azaltın. Sodyum bakımından zengin bir beslenme böbrek taşlarına neden olacağı için tuzu azaltmalı.

Süt ve süt ürünleri dengeli miktarda tüketilmeli. Gereksiz ilaç kullanmayın hekime danışın. Çay, kahve, pancar, çikolata ve ıspanağı aşırı tüketmeyin. Kolalı içecekler, fosfat içerir ki her iki madde de böbrek taşı oluşumunda etkilidir. Yeterli fiziksel aktivite yapın.