Hashimoto zayıflamaya engel

Tiroit iltihabının bir çeşidi olan hashimoto hastalığı, sıklıkla kadınlarda görülüyor. Op. Dr. Abdulkerim Özakay, “Hashimoto, zayıflamaya engel oluyor. Hasta birçok yol denese de kilo veremiyor” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Haziran 2021 Güncelleme 28 Haziran 2021, 07:01
Hashimoto zayıflamaya engel

İÇİNDEKİLER

Hashimoto tipi tiroit bezi iltihabı veya tıptaki adıyla 'hashimoto tiroidi', vücudumuzu mikroplardan korumak için çalışan bağışıklık sisteminin, tiroit hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkıyor.

Op. Dr. Abdulkerim Özakay, tiroit bezi yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biri olan hashimoto tipi tiroit bezi iltihabı hakkında önemli bilgiler veriyor: Vücudumuz tiroit bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroit bezine saldırarak tiroit hücrelerini harap ederler ve tiroit bezinin hormon üretmesi engellenir.

İltihap sonucu tiroit hücreleri tahrip olarak azalınca bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz. Sonunda kişide tiroit hormon yetmezliği ortaya çıkar.



BU BELİRTİLERE DİKKAT
Sıklıkla kilo alma ve verememe
Kolay üşüme
Cilt kuruluğu ve şişkinliği
Seste kalınlaşma
Yorgunluk
Kabızlık
Düzensiz adet dönemleri
Memeden süt gelme
Cinsel isteksizlik
Gün içinde uyuklama
Depresyon
Unutkanlık

GEBELERDE RİSK FAZLA
TİP 1 diyabetli hastalarda, otoimmün hastalığı olanlarda, gebe ve gebelik planlayan kadınlarda hashimoto araştırılmalıdır. Hashimoto tipi tiroit iltihabını yok edecek bir tedavi yöntemi veya hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yolu yoktur. Tedavi sadece tiroit hormon fazlalığı ya da tiroit hormon azlığını önlemek için yapılır. Hastada hipertiroidi krizleri başladığında şikayetleri gidermek için ilaç tedavisi uygulanır.