Boyun ağrısı şikayetlerine dikkat: Fıtık omuriliğe baskı yaparsa tehlike var

Boyun ağrısı, hayatımızı çekilmez kılıyor. Bu şikayetle polikliniğe başvuran hasta sayısında belirgin bir artış görülüyor. Altınbaş Üniversitesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Tuncay Kaner ise TAKVİM için boyun fıtığı hakkında önemli bilgiler veriyor: Fıtık ilerlerse yürüme bozukluğu, dengesizlik, kollarda ve bacaklarda kuvvet kaybı ile birlikte mesane ve bağırsak fonksiyon bozukluklarına sebep olabilir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2021 Güncelleme 03 Şubat 2021, 19:22
Boyun ağrısı şikayetlerine dikkat: Fıtık omuriliğe baskı yaparsa tehlike var

İÇİNDEKİLER

Boyun ağrısı, hayatımızı çekilmez kılıyor. Bu şikayetle polikliniğe başvuran hasta sayısında belirgin bir artış görülüyor.

Altınbaş Üniversitesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Tuncay Kaner ise TAKVİM için boyun fıtığı hakkında önemli bilgiler veriyor:

Fıtık ilerlerse yürüme bozukluğu, dengesizlik, kollarda ve bacaklarda kuvvet kaybı ile birlikte mesane ve bağırsak fonksiyon bozukluklarına sebep olabilir.

BOYUN FITIĞI NEDIR?
Genellikle boyun omurları arasında bulunan disk dokusunun dejenerasyonu ile oluşan veya travma sonucu gelişen oldukça sık karşılaşılan bir hastalıktır.

Hastalarda ön planda boyun ağrısı ve kola doğru yayılan ağrı ile birlikte tutulan sinir köküne bağlı parmaklarda uyuşmalar, duyu bozuklukları, kolda ve/veya parmaklarda kuvvet kayıpları ile birlikte refleks kaybı da oluşabilmektedir.

NEDEN OLUR?
Geçirilen bazı travmalar da boyun fıtığı oluşumuna katkıda bulunmaktadır.

Disk dokusunun bozulması omurlar arasındaki diskin biokimyasal, damarsal ve anatomik değişiklikleri ile karakterize, dışsal, içsel ve genetik faktörlerin rol oynadığı bir süreçtir.

Disk dokusunun bozulmasının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, omurgada oluşan aşırı yüklenme ve mekanik stres durumları sonucunda o luştuğu düşünülmektedir.

CORONA BOYUN FITIĞINI NASIL ETKİLEDİ?
Pandemi ile boyun fıtığı oluşumu arasında bir ilişki olduğunu kanıtlayan bir çalışma henüz yoktur. Fakat pratikte gözlediğimiz bir durum, pandemi esnasında hem bilgisayar, tablet ve telefon başında geçirilen sürelerin çok artması hem de bazı meslek gruplarının evde ergonomik olmayan ortamlarda uzun süreli bilgisayar başında durarak çalışması sonucunda bel, sırt ve boyun ağrıları ile polikliniklere başvuran hasta sayılarında belirgin artış olduğudur.

UZUN SÜRE BiLGİSAYAR KULLANMAYIN
Ağır kaldırma, masa başında uzun süre bilgisayar kullanımı, eğilerek yapılması gereken meslek dalları veya motorlu taşıt sürücülüğü gibi postür bozukluğuna yol açan işlerde çalışanlar boyun fıtığı hastalığına yakalanma açısından risk altındadır.

KEMİK VE EKLEM SAĞLIĞI
DOÇ DR. TUNCAY KANER
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL