Unutkanlık ve dikkatte dağınıklık varsa tehlike kapıda

Akıllı insanların isimlerini hatırlamakta veya aradığınız kelimeleri bulmakta zorlanıyor musunuz? Bir göreve odaklanmakta veya konsantre olmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Eğer cevabınız "Evet"se BEYİN SİSİ rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz. ABD'li nörolog Ken Sharlin, beyin sisinin modern çağın hastalığı olduğunu belirtiyor. Hastalığın nedeni, belirtileri ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri veriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2021 Güncelleme 31 Ocak 2021, 06:58
Unutkanlık ve dikkatte dağınıklık varsa tehlike kapıda

İÇİNDEKİLER

Akıllı insanların isimlerini hatırlamakta veya aradığınız kelimeleri bulmakta zorlanıyor musunuz? Bir göreve odaklanmakta veya konsantre olmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Eğer cevabınız "Evet"se BEYİN SİSİ rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz. ABD'li nörolog Ken Sharlin, beyin sisinin modern çağın hastalığı olduğunu belirtiyor. Hastalığın nedeni, belirtileri ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri veriyor.

BELİRTİLERİ
Unutkanlık
Dikkat dağınıklığı


Konsantrasyon kaybı
Konuşurken kelime bulmada güçlük


Düşüncelerini toparlayamamak
Okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gitmek


Karar verme güçlüğü
Randevuları unutma


Evde eşyaları bulamama/
Yemek pişirirken atılmaması gereken şeyleri çöpe atma...

NEDENİ
İlaçların
yan etkisi, kan şekeri seviyesindeki değişimler, kronik yorgunluk ve iltihaplanma beyin sisine yol açabilir. Uykusuzluk, stres, hormonal değişiklikler ile B-12 vitamini riski artırır. Aspartam, gluten ve yer fıstığı gibi bazı yiyecekler de beyin sisi oluşturabilir.

TEDAVİSİ
Yukarıdaki belirtileri taşıyorsanız bir nörologa gidin. Beslenmeye de dikkat edin. Karbonhidrat ve şeker tüketiminizi azaltın, mümkünse sıfırlayın.Televizyon, tablet, telefon başında kalmayın. Alkol ve sigaradan uzak durun.

NASIL BESLENMELİ?
OMEGA
3 bakımından zengin besinleri bol bol tüketin. Balık, zeytinyağı, ceviz ve avokado yemeyi ihmal etmeyin. Bağırsaklarınıza iyi bakın. Özellikle B vitamini içeren besinleri asla eksik etmeyin. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunmaktadır.