İşte Coronavirüs'e (Covid-19) karşı evde yapılabilecek doğal dezenfektanlar...

Virüsten korunmak için herkes kendi tedbirini aldı. Kolonya ve dezenfektan satışları patladı. Deterjan rafları boş kaldı. Uzmanlar, evde yapılacak doğal temizleyici tariflerini açıkladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mart 2020 Güncelleme 17 Mart 2020, 07:10
İşte Coronavirüs’e Covid-19 karşı evde yapılabilecek doğal dezenfektanlar...

İÇİNDEKİLER



Coronavirüs, dünyaya korku saldı. Mercan Yurdakuler ise temizlik için kimyasallar yerine doğal yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Evde yapılabilecek doğal dezenfektan tariflerini paylaştı:



1- ZEYTİNYAĞLI SIVI SABUN

MALZEMELER: 1 kalıp (100 gr) ince rendelenmiş doğal zeytinyağı sabunu, 2,5-3 bardak içme suyu, 1-2 çorba kaşığı gliserin, 5-10 damla uçucu yağ.

HAZIRLANIŞI: Suyu kaynatıp ocağı kapatın. Rendelenmiş sabunu kaynar suya atıp karıştırarak eritin. Gliserin ve uçucu yağı ekleyin. Karışımı pompalı şişelere alın.


2- TURUNÇGİLLİ YÜZEY TEMİZLEYİCİSİ

MALZEMELER: Yarım litre sirke, turunçgil kabukları (Portakal, limon, turunç, greyfurt).

HAZIRLANIŞI: Turunçgil kabuklarını doğrayın. Kavanozun içine sirke koyup kabukları ekleyin. Işık almayan yerde 2 hafta bekletin. Sonra süzün. Bu sıvıya aynı oranda su ekleyin. Yüzeylerde, parkede, banyo ve mutfakta kullanabilirsiniz.



3- DUŞ JELİ

MALZEMELER: 10 sabun cevizi, 3 bardak su, yarım bardak rendelenmiş zeytinyağı sabunu, 250-300 mililitrelik pompalı şişe.

HAZIRLANIŞI: Sabun cevizlerini 3 bardak suda kaynatın. Bu suyu süzün. Rendelenmiş zeytinyağı sabununa, su ekleyerek ocakta eritin. Eriyen sabunu, sabun cevizi suyuyla birleştirin.


4- OVMA KREMİ

MALZEMELER: 1 su bardağı karbonat, 2-3 kaşık Arap sabunu.

HAZIRLANIŞI: Karbonatı Arap sabunu ile bir kapta karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı temizlik yapacağınız lavabo, küvet gibi yüzeylerde kullanabilirsiniz.