Böbrek taşı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...

Böbrek, hayati görev üstleniyor. Az su tüketimi ve hareketsiz yaşam, böbrek sağlığını tehdit ediyor. Taş riskini artırıyor. Bu rahatsızlık 30’lu yaşlardan sonra daha sık görülüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2020 Güncelleme 20 Şubat 2020, 07:04
Böbrek taşı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...

İÇİNDEKİLER

Böbrek, hayati görev üstleniyor. Vücutta kanı süzerek adeta bir filtre gibi çalışıyor. Bu süzme işlemi esnasında yararlı maddeler vücuda geri emiliyor. Diğerleri ise idrarla dışarı atılıyor. TAKVİM, böbrek sağlığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlarına soruyor. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Adil Gürtuğ, toplumda sık görülen böbrek taşları hakkında bilgilendiriyor.

BOL SU İÇİN, HAREKET EDİN
İdrarla birlikte atılamayan mineral ve tuzlar, böbreğin iç yüzeyinde kristaller tarzında birikiyor. Zamanla taşa dönüşüyor. Taşların oluşmasında, yetersiz sıvı tüketimi etkili oluyor. Beslenme şekli, cinsiyet ve aile geçmişi taş riskini artırıyor.

TEDAVİ SÜRECİ HAKKINDA...
Hastalığın teşhisinde fiziksel muayene yapılıyor. Laboratuvar ve radyolojik tetkiklerle taşın yeri, büyüklüğü ve sertliği belirleniyor. Ardından tedavi sürecine geçiliyor. 5 mm'ye kadar olan taşlar, ilaç ve bol sıvı alınarak düşürülebiliyor. Daha büyük taşlar ise şok dalgalar küçültülüp vücuttan atılması sağlanıyor.

ARAŞTIRILMALI
Hastaların
taşları düştükten veya ameliyatla alındıktan sonra mutlaka analizinin yapılması gerekiyor. Taşın oluştuğu maddeleri öğrenmek önem taşıyor. Metabolik araştırma ile kanda taş oluşumuna neden olan maddeleri tespit etmek hastalığın tekrarını önlemek açısından faydalı oluyor.

TEKRARLAYABİLİR
Böbrek
taşı ameliyatı olanlar, hastalığın tekrarlama ihtimalinden korkuyor. Araştırmalar, taş hastalığının ilk 10 yıl içerisinde yüzde 35-50 oranında tekrarlayabileceğini gösteriyor.

KRİTİK YAŞ 30!
BESLENME ŞEKLİ: Hayvansal proteinden zengin ve liften fakir gıdalarla beslenenlerde taş oluşumunu tetikler.
HAREKETSİZLİK: Bu durumda, kemiklerde erime oluşur. İdrarda kalsiyum oranı artar. Bu da taş oluşumuna zemin hazırlar.
YETERSİZ SIVI ALIMI: Az su içmek idrarda taş oluşumuna neden olan mineralleri artırır.
CİNSİYET, IRK VE YAŞ: Böbrek taşı, erkeklerde 3 kat daha fazla görülür. Sıklıkla 30-50 yaş arasında ortaya çıkar.
AİLE HİKAYESİ: Aile geçmişinde taş öyküsü olanlarda bu hastalık yüzde 25 daha sık görülür.

Böbrek taşının görülmesinde genetik faktörler etkili oluyor. Ailesinde bu hastalık bulunanların düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemesi gerekiyor.

YARIN: ERKEKLER RİSK ALTINDA
ÜROLOJİ UZM. OPR. DR. ADİL GÜRTOĞ - A'DAN Z'YE BÖBREK SAĞLIĞI-1