Konserveden kanser çıktı!

Genellikle sinsi ilerleyen kanser, çevresel ve genetik faktörlerden olumsuz etkileniyor. Dünyada yapılan bilimsel çalışmalar diyet ve kanser arasında kuvvetli bir ilişki olduğu gösteriyor. Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Duygu Derin, kanser oluşumuna neden olan risk faktörlerini ve alınması gereken önlemleri anlatıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2019 Güncelleme 18 Eylül 2019, 07:56
Konserveden kanser çıktı!

İÇİNDEKİLER

Genellikle sinsi ilerleyen kanser, çevresel ve genetik faktörlerden olumsuz etkileniyor. Dünyada yapılan bilimsel çalışmalar diyet ve kanser arasında kuvvetli bir ilişki olduğu gösteriyor. Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Duygu Derin, kanser oluşumuna neden olan risk faktörlerini ve alınması gereken önlemleri anlatıyor:

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ: Liften fakir yağdan ve proteinden zengin beslenme bağırsak kanseri riskini artırır. Diyetteki lifi yani sebze, meyve ve kuru baklagillerin tüketimini artırmak, bu kanser türünden korur. Kalın bağırsak kanseri tespiti için 50 yaş ve üstü herkesin kolonoskopik taramadan geçmesi gerekir.

MİDE KANSERİ: Tütsülenmiş et ve balık, işlenmiş et, çok konserve kullanımı, fazla tuzlu gıda tüketimi mide kanserine yol açar. Bol taze sebze ve meyve içeren diyete geçilirse bu risk azalır.

MEME KANSERİ: Erken adet görme, geç menopoz, geç veya hiç çocuk doğurmama ve emzirmeme meme kanseri riskini arttırır. İdeal vücut ağırlığına inmek, spor yapmak, kalorisi ve yağ oranı düşük ama sebze ve meyveden zengin beslenmek, sigaratütün kullanmamak, alkol alımını kısıtlamak önemlidir.

PANKREAS KANSERİ: Sigara içenlerde daha sıktır. Alkol kullanımı, şeker hastalığı, kronik pankreatit ve yağlı diyetin bu kansere zemin hazırladığı düşünülür.