Vertigo nedir? Belirtileri nelerdir? Vertigo migrenle aynı şikayetlere mi neden olur?

Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan vertigo, birçok kişinin hayatını kabusa çeviriyor. Baş dönmesi, bulantı ve kusma şikayetlerine neden olan vertigo genellikle migrenle karıştırılabiliyor. Nöroloji, Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, TAKVİM okuyucularını bilgilendiriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2019 Güncelleme 17 Eylül 2019, 07:56
Vertigo nedir? Belirtileri nelerdir?  Vertigo migrenle aynı şikayetlere mi neden olur?

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan vertigo, birçok kişinin hayatını kabusa çeviriyor. Baş dönmesi, bulantı ve kusma şikayetlerine neden olan vertigo genellikle migrenle karıştırılabiliyor. Nöroloji, Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, TAKVİM okuyucularını bilgilendiriyor:

Vertigo nedir? Nasıl ortaya çıkar?
Baş dönmelerinin en sık nedeni, iç kulak ve denge yapılarına ait, bizim tıpta periferik dediğimiz yani beyinden kaynaklanmayan anlamında problemlerdir. Burada da en sık görülen konu, iç kulaktaki yarım daire kanallarının üzerinde var olan sıvıda, böbrek taşı gibi hayal edebileceğiniz kristaller oluşması ve bu kristallerin yarım daire kanallarında hareket etmesiyle ilgili bir sıra dışı hassasiyet duyulmasıdır. Bu da kişilerde baş dönmesi, denge bozukluğu, bulantı, kusmayea neden olur.

Vertigo migrenle aynı şikayetlere mi neden olur?
Baş dönmesinin beyinle ilgili felce kadar varabilen birçok nedeni olabildiği gibi en sık görülen ve en fazla göz ardı edilen nedenlerinden biri migrendir. Burada çoğu zaman karıştırılan nokta, baş dönmesinin daha ön planda olup, baş ağrısının çoğu zaman çok fazla dile getirilmeyecek kadar silik olmasıdır. Bazı hastalarda hiç baş ağrısı olmayabilir bile...

Vertigo migrenle aynı şikayetlere mi neden olur?
Eğer kişiler; var olan baş dönmelerine, gittikleri doktorun yaptığı manevralarla, verilen baş dönmesine özgü ilaçlarla maksimum süremiz 3 ayda çözüm bulamadılarsa lütfen bir nörologdan, vestibüler migren yani baş dönmesiyle birlikte olan migren var mı diye yardım istesinler. Çünkü bu durum hiç seyrek değil.