Kısırlık kader değil

Kısırlık, çiftler arasında giderek yaygınlaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Evin Nil Uğurlu, TAKVİM okuyucularına şu bilgileri veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2019 Güncelleme 25 Ağustos 2019, 07:54
Kısırlık kader değil

İÇİNDEKİLER

Kısırlık, çiftler arasında giderek yaygınlaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Evin Nil Uğurlu, TAKVİM okuyucularına şu bilgileri veriyor:

Kısırlık nedir?
35 yaşın altında 1 yıl, üzerinde ise 6 ay düzenli beraberliğe rağmen gebe kalamama durumu kısırlık olarak tanımlanır.

Kısırlık neden olur?
Kısırlığın nedenini ortaya koymak için 4 temel test yapılır. Adetin 2. veya 3. günü USG incelemesi, adetin 2. veya 3. günü hormon tahlilleri, adet bitimden sonraki 2-3 gün içinde rahim filmi, 3 günlük cinsel perhiz sonrası baba adayına sperm analizi yapılması. Bu testlerin sonuçlarına göre infertilite nedenini ortaya koyabilirsek ona göre tedavi planlıyoruz.

Kısırlığın tedavisi nasıl yapılır?
Erkeğe ait infertilitede, problemin derecesine göre hafif düzeylerdeki bozukluklarda aşılama tedavisi, ileri seviyelerde tüp bebek, daha da ciddi seviyelerdeki problemlerde ise tüp bebek ve ICSI, yani spermin laboratuar ortamında direk olarak yumurta hücresine enjekte edilmesi tedavileri uygulanmaktadır. Kadınlarda ise ileri kadın yaşı veya over rezervlerinin azaldığı durumlarda tüp bebek tedavisi tercih edilmektedir. Yumurtlama probleminde de ilk olarak yumurtlama tedavisi tercih ediyoruz. Hap veya iğne tedavileri ile yumurtalıkları uyarıp, sonra çatlatma iğnesi ile ovulasyonu (yumurtlama ) tetikliyor ve ya zamanlı ilişki öneriyor ya da aşılamayı da tedaviye ekliyoruz.

Tüp bebek tedavisi nedir?
İnfertilite tedavisinde yumurtlama ve aşılamada sonuç alınamazsa tüp bebeğe başvurulur. Kadının mevcut yumurtaları arttırılır ve belli bir büyüklüğe ulaşınca bu yumurtalar vajinal yolla toplanır. Eşten alınan spermlerle laboratuvar ortamında döllenip kadının rahmine yerleştirilir. Tüp bebekte başarı birçok faktöre bağlıdır. Ama en önemlisi kadının yaşıdır.