Guatrın kalbi yok

Günümüzde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından olan kalp çarpıntısı hissi, ciddi ve ölümle sonuçlanabilecek hastalıkların belirtisi olabiliyor. Kardiyoloji Uzman Dr. İsmail Erdoğu, kalp çarpıntısını 'kalbin attığının hissedilmesi ya da kalp ritminin düzensiz olması' şeklinde tanımlıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2019 Güncelleme 24 Ağustos 2019, 07:57
Guatrın kalbi yok

İÇİNDEKİLER

Günümüzde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından olan kalp çarpıntısı hissi, ciddi ve ölümle sonuçlanabilecek hastalıkların belirtisi olabiliyor. Kardiyoloji Uzman Dr. İsmail Erdoğu, kalp çarpıntısını 'kalbin attığının hissedilmesi ya da kalp ritminin düzensiz olması' şeklinde tanımlıyor. Bu durumda hastaların kalp ritmi 24 ya da 48 saatlik holter EKG ile takip ediliyor.

KANSIZLIĞA DİKKAT!
Kansızlık ve guatr gibi hastalıkların kalpte çarpıntıya neden olduğunu söyleyen Dr. İsmail Erdoğu, bu rahatsızlığın tedavisine değiniyor. Kalp çarpıntısının ilaç ve ablasyon gibi iki tür tedavisinin olduğunu belirtiyor. "Gerçek çarpıntı durumu kalbin kulakçığı ve karıncığı arasında olmaması yerde elektriksel bağlantı ya da kısa devre olarak tanımladığımız bağlantının olmasıdır. Bu kısa devre zaman zaman fonksiyon görüp hastada çarpıntı oluşturmakta. İlaç tedavisi sırasında çarpıntı ataklarının devam etmesi sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Bir diğer tedavi seçeneği de o olmaması gereken kısa devrenin ortadan kaldırılmasıdır. Ablasyon işleminde kasık toplardamarında girerek özel kataterler ile çarpıntının kaynaklandığı kısa devre tespit ediliyor ve o bölgeyi özel kateterler ile yakarak ortadan kaldırılıyor. Böylece kısa devre tamamen ortadan kalktığı için hastanın çarpıntısı tamamen tedavi edilmiş oluyor ve hastaya herhangi bir kalp ilacı vermeden tedavisi yapılmış oluyor" bilgisini veriyor.