Aşk iki kişiliktir | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (17 Ağustos 2019)

CİNSEL hayatta mutluluğu yakalamak için çiftlerin karşılıklı anlayış ve fedakarlık göstermesi gerekiyor. Birbirini anlayan çiftler, cinsel sorunları daha kolay atlatıyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 17 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2019 Güncelleme 17 Ağustos 2019, 07:55
Aşk iki kişiliktir | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 17 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER

İLAÇ İYİ GELMEDİ
İki yıldır tansiyonum yüksek. Doktor yeni bir ilaç verdi. Bu defa da hanımla ilişkimiz sıkıntıya girdi. İlaçtan olabilir mi?

DOKTORUNA tekrar başvur. Bazı tansiyon ilaçları erektil disfonksiyon dediğimiz sertleşmeme veya iktidarsızlık yapabilir. Ayrıca hipertansiyon hastalarında damar sertliği nedeniyle de sertleşme sorunu erken yaşlarda başlayabilir. Sadece sorunun başlaması ilaç ekleme zamanına denk gelmiştir. O zaman tetkik ve farklı tedaviler gerekebilir. İhmal etme, hanıma da durumu izah et. Alınganlık yapıp kendini yaşlı ve farklı hissetmesin.

KISIRLIK TEDAVİSİ
Eşimle birlikte kısırlık tedavisi görüyoruz. Bir araya gelmemiz lazım. İftarla sahur arasında cinsel birleşme için en uygun zaman dilimi nedir?

CİNSEL ilişki için ilk adım eşlerin birlikte cinsel ilişki isteğini yaşıyor olmalarıdır. Eşlerden birinin isteksizliği her iki tarafında başarısızlığı gibi algılanabilir. Bu nedenle çiftlerin birlikte olma isteği varlığında herhangi bir zaman dilimi olabilir. Ancak yine de dinlenmiş olmak, hafif bir tokluk hali, kaygısızlık cinsel birlikteliğin başarısını, eşlerin mutluluğunu ve rahatlığını arttıracaktır.

62 YAŞINDA AŞK
Nafiz Bey, ben 62 yaşındayım. Eşim ise 53. Eşim hep ilişkide isteksiz. Bunun bir çaresi var mı? Neden olur?

TABİ ki çaresi olabilir. Ama önce nedeni ve hastalığı bulmamız gerekir. Cinsel isteksizlik özellikle moralimizle, huzurumuzla, kaygımızla oldukça ilgili bir durumdur. Cinsel istek güven hissi tamamlandıktan ve besine ulaşma kaygısı kalktıktan sonra gündeme gelen bir dürtüdür. Kişilerin günlük hayatındaki, borç, iş güvencesi, hastalık hali kaygıları varsa cinsel istek ortaya çıkmayabilir. Eşlerin birbirleri ile ilgili beklentileri, istekleri, saygıları ve sevgileri de önemli bir belirleyicidir. Cinsel ilişkiye girebilmek için sakin, güvenli bir mekan yoksa yine istek gelişmesi geç ve güç olabilir. Yine de kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz ve her iki cinste de tiroit çalışmasındaki bozukluklar, testosteron hormon düzey anormallikleri, kullanılan ilaçlar varsa yan etkileri gibi durumlar da cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Bu nedenle eşinizle konuşarak bu ihtimalleri gözden geçirin.

EŞiM KABA DAVRANIYOR
29 yaşındayım. 3,5 aylık evliyim. Eşimle birlikte olmayı düşündükçe huzursuz oluyorum. Bana biraz kaba davranıyor. Hala hamile kalmadığım için kızgın. Acaba çocuğum olur mu?

KAFAN DA duyguların da karışık. Eşinin de aklı karışık gibi duruyor. Öncelikle eşinle bana anlattıklarını paylaş. Yanlış bilgi ve zannederek yaşanmaz. Eşin kaba davranırsa çocuk olacağını sanıyor olabilir. Çocuk sahibi olma ile ilgili temel bilgileri uzmanından öğrenmeli. Acelecilik ve yanlış bilgi yüzünden seni ruhsal ve bedensel olarak olumsuz etkiliyor. Düzenli ve doğru cinsel ilişkiye her girildiğinde çocuk olsaydı dünyada adım atacak yer kalmazdı. Stres, korku ve kaygı özellikle prolaktin hormonu da dahil birçok hormonu etkileyerek çocuk sahibi olmayı geciktirebilir. Rahatlık ve huzur, rahatlık ve huzur getirir. Sabırla eşinle konuş.

MUTLAKA DOKTORA GİDİN
24 yaşındayım. Yeni evlendim ama ilişkide erken boşalıyorum. Bir şeyler önerir misiniz?

EŞİNİN de seninle aynı hisleri yaşaması gerektiğini unutma. Yani aklına başka bir şeyler değil eşin gelsin. Erken boşalmayı engellemek için dikkatini başka konulara yöneltmek başlangıçta herkesin aklına gelebilen ilk ihtimaldir. Ama hakimiyeti tamamen kaybetmene neden olabilir. Cinsel ilişkinin hazzını da yaşayamazsın. Mutlaka psikolog, aile doktoru veya iç hastalıkları uzmanı seni bir kez değerlendirsin. Bedensel, ruhsal ve sosyal sıkıntılar tespit edilip kalıcı çözüm sağlanana kadar geciktirici jel, prezervatifle ilişkiye girme veya diğer yardımcı yöntemlerin sana uygun olanlarını doktorunun tavsiyesiyle uygulamaya başlayabilirsin.

ELİM AYAĞIM TİTİYOR
1,5 aydır evliyim. İlişkiden önce güç olsun diye bal ve şerbet ye dediler. Bal, şerbet tamam. Ama tam başlarken elim ayağım titriyor. Ter atıyorum. Eşim "sakin ol" diyor. Ne yapacağım ben hocam?

BAL, şerbet sonrası el, ayak titriyorsa şekerin düşüyor olabilir. Bu da şikayetlerini izah edebilir. Ayrıca şeker düşmesi cinsel ilişki performansını düşürebilir. Yine olmazsa diye düşünmende sıkıntıyı arttırır. Hemen Şeker yükleme testi yaptır. Sonuçları öğrendikten sonra mutlaka iç hastalıkları uzmanı takibine gir.