Gözünüz göbekte olsun! Sarı nokta hastalığı, tedavi edilmediğinde körlüğe neden oluyor

Sarı nokta hastalığı, tedavi edilmediğinde körlüğe neden oluyor. Fazla kilo, riski artırıyor. Ceviz, pazı ve ıspanak retinayı güçlendiriyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, sarı nokta hastalığıyla ilgili TAKVİM'e özel açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ağustos 2019 Güncelleme 03 Ağustos 2019, 07:57
Gözünüz göbekte olsun! Sarı nokta hastalığı, tedavi edilmediğinde körlüğe neden oluyor

İÇİNDEKİLER



Tüm
dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediği tahmin edilen sarı nokta hastalığı, geri dönülemez görme kayıplarına neden oluyor. İki gruba ayrılan hastalıkta, yaş ve çevresel faktörler etkili oluyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, sarı nokta hastalığıyla ilgili TAKVİM'e özel açıklamalarda bulunuyor.


SAĞLIKLI BESLEN
Hastalık, genetik yatkınlık gösteriyor. Bunun dışında, ileri yaş, obezite, sigara kullanımı ve gerekli besinlerin diyetle alınamaması, risk faktörlerini artırıyor. 55 yaş üzerindeki bireylerin bu rahatsızlıktan korunması için düzenli egzersiz, kilo, tansiyon ve kolesterol kontrolü, yağ ve şekeri azaltma, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, meyve ve haftada 1-2 kez balık tüketmeleri öneriliyor. Sarı nokta hastalığı, baktığı yerin ortasını görmede zorlanma ya da görüntünün tamamen kaybı gibi şikayetlere neden oluyor. Hastalığın başlangıç dönemlerinde özellikle düz çizgilerin kırık ya da eğri görülmesi, karartılar görme ve görüntü kalitesinde azalmaya sık rastlanıyor.



GENETİĞE DİKKAT
Sarı nokta hastalığı kuru ve yaş tip olmak üzere ikiye ayrılıyor. Daha sıklıkla karşılaşılan kuru tip, genetik etki gösteriyor. Yaş tip ise daha az görülüyor. Yaş tipte sarı noktanın bulunduğu retina içerisinde sıvı veya kanama görülüyor. Bu durum hızlı ve ciddi bir görme kaybına neden oluyor. Kuru tip, zamanla yaş tipe dönülebiliyor.




TAVSİYELERİ DİKKATE ALIN

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, sarı noktadan korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

Sigarayı bırakın: Sigara, sarı nokta hastalığı riskini artırıyor. Ne kadar erken vazgeçilirse risk o kadar azalıyor.

Genetik faktörler: Birinci dereceden akrabalarında sarı nokta olanlarda bu hastalığın görülme riskini artırıyor.

Sağlıklı beslenin: Ispanak, lahana ve pazı gözleri korur.

Güneş gözlüğü kullanın: Güneş gözlüğü, retinayı UV ve mavi ışıktan korur. Güneş gözlüğünüzü yaz-kış kullanmak gerekir.


TEDAVİSİ MÜMKÜN!
Sarı nokta hastalığı için yeni geliştirilen göz içi lensleri ise katarakt ameliyatı ile birlikte takılıyor. Retinaya, sarı noktaya düşen görüntüyü büyütüyor. Sarı noktanın kenarındaki sağlam retina bölgesine net görüntü düşürdüğü için görme yüzdesini artırıyor.


SAĞLIKLI GÖZLERİN ŞİFRESİ - OP. DR. MEHMET SÖYLER​

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: YAKIN GÖZLÜĞÜYLE VEDALAŞIN!