Tüm dünyada
yaklaşık
50 milyon
insanı
etkilediği
tahmin
edilen sarı
nokta hastalığı,
geri dönülemez
görme kayıplarına
neden oluyor. İki
gruba ayrılan hastalıkta,
yaş ve çevresel faktörler
etkili oluyor.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, sarı nokta hastalığıyla ilgili
TAKVİM'e özel açıklamalarda
bulunuyor.
SAĞLIKLI BESLEN
Hastalık, genetik yatkınlık gösteriyor. Bunun dışında, ileri yaş, obezite, sigara kullanımı ve gerekli besinlerin diyetle alınamaması, risk faktörlerini artırıyor. 55 yaş üzerindeki bireylerin bu rahatsızlıktan korunması için düzenli egzersiz, kilo, tansiyon ve kolesterol kontrolü, yağ ve şekeri azaltma, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, meyve ve haftada 1-2 kez balık tüketmeleri öneriliyor. Sarı nokta hastalığı, baktığı yerin ortasını görmede zorlanma ya da görüntünün tamamen kaybı gibi şikayetlere neden oluyor. Hastalığın başlangıç dönemlerinde özellikle düz çizgilerin kırık ya da eğri görülmesi, karartılar
görme ve görüntü kalitesinde azalmaya sık rastlanıyor.
GENETİĞE DİKKAT
Sarı nokta hastalığı
kuru ve yaş tip olmak üzere ikiye ayrılıyor. Daha sıklıkla karşılaşılan kuru tip,
genetik etki gösteriyor. Yaş tip ise daha az görülüyor. Yaş tipte
sarı noktanın bulunduğu retina içerisinde sıvı veya kanama görülüyor. Bu durum hızlı ve ciddi bir görme kaybına neden oluyor.
Kuru tip, zamanla yaş tipe dönülebiliyor.