Çocuk Endokronolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, çocuklarda
obezitenin hızla yaygınlaştığını belirtiyor. Çocukluk çağındaki obezlerin tedavi edilmediğinde yetişkin obezlere neden olacağını belirten
Büyükgebiz, şişmanlığın diyabet, hipertansiyon, damar sertliği ve kanser gibi hayati hastalıklara neden olduğunu vurguluyor. Ülkemizde son dönemde yaşanan hareketsizlik ve dengesiz beslenmenin her yaş grubundan insanlarda kilo problemine neden olduğunu belirtiyor.
ŞİŞKO BEBEKLER!
Doğum ağırlığı
2 bin 500 gramdan küçük
olan çocuklarda,
ergenlik
dönemde
obezite riski
daha fazla
görülüyor.
Özellikle
doğum kilosu
4 kilogramın üzerinde olanlar, kilosu
normal olanlara göre daha
fazla risk taşıyor. Beslenmeye
ve fiziki faaliyetlere
özel dikkat göstermek hastalık
riskleri azaltılıyor.
Vücut ağırlığının yüzde
5-10'unun kaybedilmesi
bile obeziteyle mücadeleye
yardımcı oluyor.
Çocuk ve ergenlikte çeşitli
organlara zarar veren
kilo, yeni nesilde tansiyon,
solunum bozuklukları,
şeker hastalığı, ortopedik
bozukluklar ve
psikososyal bozuklukları
beraberinde getiriyor.
Obez çocukların yüzde
10-30'unda
hipertansiyon
görülüyor.
Fazla kilo çocuklarda
erken ergenliğe de
neden oluyor.
Özellikle kız çocuklarında
erken kemik gelişimine
bağlı olarak erken
adet görme ortaya çıkabiliyor.
Obeziteden korunmak
için bol sebze ve
meyve yenmesini öneren
Prof. Dr. Büyükgebiz, "Az
yağlı yemekler yenmeli.
Zeytinyağı tercih edilmeli. Tuz; un ve şekerden uzak durulmalıdır. Şekerli ve gazlı içecekler
tüketilmemeli
sakız çiğnenmemelidir"
diyor.
NOHUT YİYİN
Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan, kilo vermeyi kolaylaştıracak önerilerini sıralıyor:
Obezite tedavisinde hiçbir zaman temel amaç, ağırlık kaybı olmamalıdır. Ağırlık kaybıyla beraber eğer kan değerleri yüksekse; kan basıncı, insülin direnci, trigliseritlerin ve LDL kolesterolün düşürülmesi de amaçlanmaktadır.
Şeker ve şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, yerine sebze-meyve, tam tahıllılar, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalıdır.
Süt Süt ve süt ürünlerinin arttırılması, vücut ağırlığı ve yağ dokusu azaltmada etkindir.
Posalı besinlerin çiğneme süresi uzun olduğundan, yemek yeme zamanını uzatır. Böylece daha az besin alınmasını sağlar.
Günde 6 gramdan fazla tüketilen tuz; obeziteyle beraber, hipertansiyon ve insülin direncini tetiklemektedir...
SİNSİ TEHLİKE OBEZİTE - 4 / PROF. DR. ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
BİTTİ