Obezite çocukların sağlığını tehdit ediyor! Kahvaltı yapın obez olmayın

Fazla kilo, çocukların da sağlığını tehdit ediyor. Yeni neslin çok sevdiği hamburger ve pizza, obezite riskini artırıyor. Ev yemeklerinin daha faydalı olduğunu belirten uzmanlar, ”Mutlaka ayran için” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2019 Güncelleme 30 Mayıs 2019, 08:00
Obezite çocukların sağlığını tehdit ediyor! Kahvaltı yapın obez olmayın

İÇİNDEKİLER



Çağın
vebası obezite, önlenemeyen bir hızla artıyor. Dünya Sağlık Örgütü, hızla yayılan şişmanlığın sağlığa olan tehdidine dikkat çekiyor. Peki, yediden yetmişe herkeste görülebilen obezitenin altında hangi nedenler yatıyor? Araştırmalar, yanlış beslenme ve hareketsiz yaşamın obeziteye neden olduğunu gösteriyor. Eskiden yetişkinlerde görülen obeziteye, artık küçük çocuklarda ve ergenlerde de sık rastlanıyor. Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. F. Başak Namdar Çelikkan, obezitenin temellerinin çocukluktan itibaren atıldığını söylüyor. Çocukluk çağı obezitesinin artık çocukları da tehdit ettiğini belirten Uzm. Dr. F. Çelikkan, kilonun hem beden yapısını hem de ruh sağlığını bozduğunu belirtiyor. Paketli, trans yağ içeren bisküvi, cips, kek ve tatlı gibi kalorili ve bol yağlı besinler zamanla kilo aldırıyor. Bu kiloların önlenemeyen hızla artması ve vücutta birikmesi obeziteyi beraberinde getiriyor.



Bu konuda ailelere büyük görev düşüyor. Çocuklarının fazla kilo almaya başladığını fark eden anne babaların, vakit kaybetmeden uygun bir diyet ve egzersiz programı belirlemeleri gerekiyor. Özellikle çocukların TV ve bilgisayar karşısında yemek yemeleri kilo alımına neden olduğundan bu alışkanlıklarına son vermek önem taşıyor. Uzm. Dr. F. Başak Namdar Çelikkan, yeni nesli obeziteden koruyacak önerilerini sıralıyor:


ŞEKERLİYSE TEHLİKELİ
Yüksek kalorili şeker ve yağ içeren gıdalardan, hamburger, pizza, döner gibi fast food yiyeceklerden uzak durun.
Hazır ve paketli gıdaları tüketmeyin.
Günde 3 ana, 3 de ara öğün beslenin.


Sabahları mutlaka kahvaltı yapın.
Öğün aralarında meyve, ayran ve taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
Mümkün olduğunda ev yemeği yiyin.
Yemeklerinizin porsiyonlarını küçültün.

SİNSİ TEHLİKE OBEZİTE - 3

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL


YARIN: TEK ÇARE ZEYTİNYAĞI​