Adet sancısı nedir? Nasıl geçer?

Kadınlar için doğal bir döngü olan adet kanaması her ay tekrarlanan bir durumdur. Adet sancısı ve ağrılarından dolayı kadınlar için kabusa dönüşebilmektedir. Adet sancısından kurtulmak ya da en aza indirebilmek için ilaç almadan, derlediğimiz önerileri uygulayarak bu süreci çok daha kolay atlatabilirsiniz.

Giriş Tarihi 28 Şubat 2019, 11:25 Güncelleme 08 Mart 2019, 14:54
Adet sancısı nedir? Nasıl geçer?

İÇİNDEKİLER

Fizyolojik bir durum olan adet dönemi sadece fiziksel değil psikolojik olarak da olumsuz etkiler yaşatır. Adet dönemlerinde yaşanan adet sancısı özellikle çalışan kadınların hayatını zorlaştırır. Bu dönemde dikkat edeceğiniz aslında küçük püf noktalarla da adet sancısını unutmanız mümkün. Nasıl mı? İşte detaylar…



Halk arasında adet ya da regl olarak adlandırılan "Mensturasyon" döneminde yaşanan ağrı adet sancısıdır. Bu dönemde rahim kasılmasından dolayı rahme giden kan ve oksijen azaldığı için ağrıya kendini gösterir. Kişiye göre değişmekle birlikte adet sancıları adetten önce ya da adet başladıktan sonra görülebilir. Yine kişinin bünyesine ve kanamanın şiddetine göre adet sancısının da seviyesi farklılaşabilir. Bazen adet sancısına tansiyon düşmesi, baş dönmesi, mide bulantısı, bel ve sırt ağrıları gibi belirtiler de eşlik edebilir. Böyle durumlarda kadınların günlük yaşantısı da oldukça olumsuz etkilenir. Salgılanan hormonlardan dolayı adet döneminde sinirlilik, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği gibi olumsuz durumlar da görülebilir.

ADET SANCISI İÇİN ÖNERİLER



-Adet döneminde kendinizi sıcak tutmaya özen gösterin. Soğukla birlikte vücuda gaz da dolacağından adet sancıları daha da artacaktır. Bu nedenle kış aylarında kalın pamuklu kıyafet ve çorap giyinmeye özen göstermelisiniz.
-Sıcak su torbası adet sancılarınız için keskin bir çözümdür. Özellikle ayaklardan üşütüldüğünde sancılar artar. Bu nedenle sıcak su torbasını ayağınızın altına koyabilirsiniz, soğuduğunda işlemi tekrarlayabilirsiniz.
-Adet döneminde sancılarınızı azaltan bir çözüm de hareket etmektir. Bitkin hissedilen bu dönemde yatmak yerine aslında kendinizi zorlamadan yapacağınız egzersizler ya da yürüyüş kaslarınızın gevşemesini sağlar. Böylece adet sancılarınız da oldukça azalacaktır.
-Bitkilerin gücünden faydalanabilirsiniz. Özellikle zencefil, papatya ve nane çayları ile hem midenizi sıcak tutar hem de adet sancınızı oldukça azaltırsınız. Adet sancısına mide bulantısı da eşlik ediyorsa nane çayı bunun da önüne geçecektir. Ayrıca su tüketiminizi de arttırmayı unutmayın.



-Ilık bir duş vücut kaslarınızın açılmasını sağlarken adet sancınızı da oldukça hafifletecektir. Duş sonrası hem fiziksel hem de ruhsal rahatlama sağlayabilirsiniz. Duşta kaldığınız süreyi kısa tutarak ve sonrasında kalın kıyafetler giyerek uzanabilirsiniz.
-Kadınları en çok mutlu eden şeylerden biri çikolatadır. En hassas zaman olan adet döneminde aşırıya kaçmadan, kakao oranı yüksek bitter çikolata tüketirseniz magnezyum seviyenizi yükseltebilirsiniz. Hem ağrınız azalır hem de mutlu olursunuz.
-Yeterli miktarda uyku almak adet döneminde çok daha önemlidir. Düzenli bir uyku seviyesine sahip olursanız adet sancılarıyla daha kolay baş edebilirsiniz. Bu nedenle adet döneminde vücudunuzu ve beyninizi dinlendirmeye özen gösterin.