B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? B12 faydaları nelerdir?

İnsan sağlığı üzerinde önemli etkisi olan B12 vitamini bazı yiyeceklerde yüksek oranda bulunur. Bu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi, vücudun ihtiyaç duyduğu B12 vitaminini karşılamasını sağlar. Peki B12 hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Giriş Tarihi 21 Şubat 2019, 12:28 Güncelleme 21 Şubat 2019, 12:28
B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? B12 faydaları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

B12 eksiliği hastalıklara davetiye çıkarır. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu B12 vitamininin karşılanması gerekir. İlaç olarak tüketmek yerine B12 bakımından zengin yiyeceklerin tüketilmesi daha iyi olacaktır.

B12'NİN FAYDALARI NELERDİR?



-Yeni hücre üretilmesini sağlar ve yaşlanmayı önler.
-Protein sentezi sürecine katkı sağlar.
-Karbonhidratları glikoza çevirir, yağı azaltır. Dolayısıyla vücut enerjisini artırır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir
-Merkezi sinir sistemini güçlendirir, sinir hücrelerini onarır.
-Unutkanlığı ve hafıza sorunlarını; Alzheimer ve Demans hastalıklarını önleyebilir.
-Kansızlığı (anemiyi) önlemeye yardımcı olur.
-Büyük doğum kusurlarını engelleyebilir.
-Kemik sağlığını destekleyip osteoporozu önleyebilir.
-Merkezi görüşü etkileyen makula dejenerasyon (sarı nokta) göz hastalığı riskini azaltabilir.
-Depresyonu önleyebilir ya da etkilerini azaltabilir.
-Sindirim sistemi için faydalıdır.
-Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur.
-Tansiyonu düzenlemeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
-Felç riskini önler.
-Saç, cilt ve tırnak sağlığının temel ihtiyaçlarındandır.
-Meme, kolon, prostat, akciğer kanserlerine karşı koruyabilir.


B12 BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER HANGİLERİDİR?



-Deniz ürünleri
-Kırmızı et
-Kümes hayvanları
-Süt, peynir, yoğurt, kefir
-Yumurta