AHUDUDU:
Bir kilogram iyice yıkanıp temizlenmiş olan ahududunun üzerine 1 kilogram toz şeker katın. 12 saat beklettikten sonra iki litre su ile edip kaynatın. Elde edilen şuruptan her gün bir su bardağı için.
MANTAR:
Bir litre suyun içine 150 gram kadar siyah kültür yer mantarı su buharlaşıp kendini çekene kadar kaynatın. Daha sonra bir cezvenin içinde çok ince kıyılmış bir tepeleme çorba kaşığı maydanozu su buharlaşana kadar kaynatın. Bir tatlı kaşığı mayonez ve iki diş sarımsak ile iyice karıştırıp yiyin. ?
ARDIÇ OTU:
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç ardıç otunu katıp kaynatın. Ardından süzerek günde bir su bardağı için.
ANASON:
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı anason katın. Demlenmesi için bekledikten sonra süzün. Akşam yemeklerinden yarım saat sonra için.
KEKİK:
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı kekik atın. Demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzün . Sabah-akşam için.
TAVUK SUYU:
Bir litre tavuk suyunun içine havanda dövülerek ufalanmış olan bir çay fincanı tatlı badem ve krema katın. Bir taşım kaynatın ardından yemekler esnasında için.
LAVANTA ÇİÇEĞİ:
Bir miktar lavanta çiçeğini iyice yıkayıp temizlendikten sonra, ince kıyın. Bir şişenin içine doldurun ve üzerine şişenin ağzına kadar saf zeytinyağı katın. Gerektiğinde masaj yağı olarak kullanın.
AYVA:
Bir kilogram ince rendelenmiş ayvanın üzerine bir kilogram toz şeker katın. 12 saat beklettikten sonra 3 litre su ilave edip kaynatın. Elde edilen şuruptan her gün bir su bardağı için. Kompostosu da faydalıdır.