İlaç lobisine 'ruhsat' ayarı

İlaç şirketlerinin "Zam yoksa ilaç yok" tehdidine karşı Sağlık Bakanlığı rest çekti. Yönetmeliği değiştiren bakanlık, 'fiyat düşük' bahanesiyle piyasaya ilaç vermeyenin ruhsatını iptal edecek.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
İlaç lobisine ’ruhsat’ ayarı

İÇİNDEKİLER

Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut'un iskontoyu bahane ederek, "Kur farkı nedeniyle bazı firmalar düşük kaliteli hammadde alıyor. Problemli ilaç sayısı artıyor" sözleriyle gündeme oturan ilaç firmalarına Sağlık Bakanlığı'ndan tokat gibi cevap geldi. Bakanlık, şirketlerin "Zam yoksa, ilaç yok" blöfüne "Ben de senin ruhsatını iptal ederim" diye karşılık verdi. Firmaların Türkiye piyasasına ilaç sürmeme uygulamasını yaygınlaştırmaya başlaması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, "Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği"nde değişikliğe gitti. Yönetmeliğe, "İlaç firmalarının ruhsat verilmiş bir tıbbi ürünün ruhsatlandırıldıktan sonra üç yıl içinde fiili olarak pazara sunulmaması veya daha önce pazara sunulmuş olan ruhsatlı bir ürünün kesintisiz bir yıl boyunca pazarda mevcut olmaması" ifadesi eklendi. Buna göre, düşük ilaç fiyatlarını bahane ederek piyasaya sürmeyen şirketlerin ruhsatı iptal edilecek.

RESMEN AÇIKLANACAK
Bir firma ürününü pazardan kesintisiz 1 yıllık çekerse ruhsatı hemen iptal edilecek. Yeni düzenlemede ruhsatı iptal edilen firmaların Resmi Gazete'de yayınlanması da yer alıyor. Böylece, ruhsatı iptal edilen firma hemen kamuoyuna duyurulacak. Hükümetin, ilaç fiyatlarını düşürmek için global bütçe uygulamasında değişikliğe gitmeyeceğini açıklaması üzerine bazı uluslararası firmalar ilacı piyasaya sürmemişti. Bu nedenle de hastalar zor durumda bırakılmıştı. Başta kanser ilaçları olmak üzere yüz binlerce hastanın sürekli kullanmak zorunda kaldıkları ilaçlar karaborsaya düşmüştü. Sağlık Bakanlığı ise ilaçları yurtdışından getirilmesi için karar almıştı.

NEZİH BARUT PARA İSTEMİŞTİ

Abdi İbrahim İlaç'ın patronu Nezih Barut da önceki gün yaptığı açıklamada zarar ettiklerini belirterek, "1.95 eurodan iş yapıyoruz. Her satılan ilaçta zarar ediyoruz. Bize ödenmesi gereken kur farkı ödenmiyor. Türkiye'de ilaç Hindistan'dan ucuz, herhalde Etiyopya'dan bile ucuzdur" demişti.

RUHSATI İPTAL OLAN DEŞİFRE EDİLECEK

Ruhsatı iptal edilen bir ürünün üretimi ve ithali tamamen durdurulacak. Dağıtımda ve satışta olan ürünler hakkındaki kararı, ruhsatı iptal gerekçesi dikkate alınarak bakanlık tarafından verilecek. Bakanlıkça ruhsatları iptal edilen ürünlerin isimleri, ruhsat sahibinin adı, soyadı ve ruhsat numaraları ile birlikte Resmî Gazete'de ilan edilecek. Yeni yönetmelikte ayrıca jenerik ilaç üretimi mevzuatı AB standartlarıyla eşleştirildi.

Sabah