Sara nöbeti geçirene soğan koklatmayın

İlk yardım konusundaki bilgisizliğin, ilk yardıma ihtiyacı olan kişiye yarardan çok zarar verdiği bildirildi.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Sara nöbeti geçirene soğan koklatmayın

İÇİNDEKİLER

Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanlığı İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Goncagül Kılıç, 8 Eylül'de Dünya İlk Yardım Günü'nün kutlanacağını anımsattı.
İlk yardımın önemine dikkati çekmek için çeşitli etkinliklerde bulunacaklarını anlatan Kılıç, bu yıl Türkiye Sakatlar Derneği işbirliğiyle engelli vatandaşlara ilk yardım eğitimi vereceklerini söyledi.
Hayat kurtarmada ilk yardımın son derece önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, toplumun hala ilk yardım konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını, çoğu zaman ilk yardıma ihtiyacı olan kişiye yardım edeyim derken zarar verildiğini ifade etti.

''İlk yardımda soğan koklatmanın yeri yok''

Vatandaşların sara nöbeti geçiren kişinin önce kilitlenen el ve ayaklarını açmaya, çenesini açarak dilini dışarı çıkarmaya, soğan koklatarak bu kişiyi ayıltmaya çalıştıklarına işaret eden Kılıç, yapılan bu müdahalelerin yanlış olduğunu vurguladı.

Sara nöbeti geçiren kişilerden, elleri açılmaya çalışılırken parmakları kırılanların olduğunun altını çizen Kılıç, şöyle devam etti:

''Sara nöbeti kendi kendine tamamlanan bir süreçtir, bir elektrik boşalmasıdır. Bu süreçte hasta rahat ettirilmeli ve etrafında kendisine zarar verecek sert cisimler uzaklaştırılmalı ve ilk yardım ekibi beklenmelidir. Sara nöbeti geçiren insanlara genellikle soğan koklatıldığını görüyoruz, bu son derece yanlış. Bunun ilk yardımda hastaya bir faydası yok. Soğan kişiyi uyardığı için daha fazla kasılmasına yol açıyor. Hastanın çenesini zorlayarak dilini dışarı çıkarmak da doğru değil, böyle yapıldığında hastanın daha çok solunumu tıkanıyor. Elleri zorla açılmak istenirken parmakları kırılan hastalar var.''
Trafik kazalarında, boğulma vakalarında da yardım edeyim derken ilk yardıma ihtiyacı olan kişilere zarar verildiğini gördüklerini anlatan Kılıç, ''Trafik kazalarında kişiyi karga tulumba araçtan çıkarmak yanlış. Bu durum, omurilik zedelenmesine bağlı kişiyi felç bırakmaya kadar gidebilir. Boğulma vakalarında da yanlış suni solunum ve kalp masajları kişinin hayatını tehlikeye sokabilir. Biz, suni solunum ve kalp masajına temel yaşam desteği diyoruz. Bunu doğru yapmak hayat kurtarır. Tıkanmalarda ise sırta vurmak yanlış bir uygulama. Böyle durumlarda kişinin öksürmeye zorlanması gerekiyor'' dedi.

''İlk yardım eğitiminin küçük yaşta verilmesini istiyoruz''

İlk yardım eğitimlerinin küçük yaşta verilmesinin yararlı olacağını vurgulayan Kılıç, bu konuda proje hazırlayacaklarını belirterek, ilk yardımın çocukların anlayacağı şekilde okullarda ders olarak verilmesini istediklerini söyledi.
İlk yardımın hayatın her alanında insana gerekli olduğunu söyleyen Kılıç, toplumda ilk yardım bilgisinin yaygınlaştırılmasının daha çok hayatın kurtarılmasına yol açacağını hatırlattı.

''İş yerlerinde ilk yardım sertifikasına sahip kişilerin çalıştırılması zorunlu''

Goncagül Kılıç, Sağlık Bakanlığı'nın İlk Yardım Yönetmeliği'nin 16. maddesi gereğince özel veya resmi bütün kamu ve kuruluşlarında her 20 personel için 1 kişi, ağır ve tehlikeli işler kapsamında her 10 kişi için 1 kişi olmak üzere temel ilk yardım eğitimi sertifikası almış ilk yardımcının bulundurulmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Bu kapsamda 2002 yılından bu yana binlerce kişiye ilk yardım eğitimi verdiklerini kaydeden Kılıç, tüzel kişilerin de belli bir ücret karşılığı merkezlerinden ilk yardım eğitimi aldıklarını, ilk yardım eğitimini tamamlayanlara ise uluslararası geçerliliği olan sertifika verdiklerini sözlerine ekledi.