Çocukların göz muayenesini birkaç saniyede yaptırmak mümkün

Medical Park Ordu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erol Eyüboğlu, 0-5 yaş grubu çocukların kendilerini ifade edememeleri nedeniyle göz bozukluklarının zamanında tespit edilemediğini söyledi.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Çocukların göz muayenesini birkaç saniyede yaptırmak mümkün

İÇİNDEKİLER

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erol Eyüboğlu, 0-5 yaş grubu çocukların kendilerini ifade edememeleri nedeniyle göz bozukluklarının zamanında tespit edilemediğini söyledi. Geç kalındığında ise telafisi ve tedavisi mümkün olmayan göz kusurları oluşabildiğini söyleyen Op. Dr. Eyüboğlu, otomatik refraktometre cihazı ile bu yaş grubu çocukları birkaç saniyede muayene edebildiklerini kaydetti.

Gözleri bozuk olan çocuklar hal ve hareketlerinden bunun anlaşılabileceğini dile getiren Op. Dr. Erol Eyüboğlu, çocukların sık sık gözleri kırpıp, gözlerini ovduğuna dikkat çektir. Op. Dr. Erol Eyüboğlu, televizyon izlerken veya kitap okurken başlarını eğerler, başlarını sürekli tek yöne çevirirler, Op. Dr. Erol Eyüboğlu, "Gözleri bozuk olan çocuklar, gözlerini kaparlar veya kısarak, çok yakından bakarlar. Bu tür belirtilerin sebebi ise hipermetropi, miyopi, ve astigmatima gibi göz hastalıkları olabilir. Bu belirtileri gösteren çocukların aileleri, ilerde kalıcı göz hasarlarına engel olmak ve tedavisi mümkün olmayan göz tembelliklerine önceden önlem alabilmek için çocuklarının göz muayenelerini yaptırmayı ihmal etmemelidirler." dedi.

Muayene sırasında çocukların korkuya kapılmaması için hassas davranılmasının önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Eyüboğlu, "Görme muayenesi esnasında çenelerini klasik ölçüm cihazlarına koymaktan çekinmekte ve korkuya kapılmaktadırlar. Ayrıca doktorun kendilerine dokunmasından da son derece rahatsız olmaktadırlar. Bu nedenle gelişen teknoloji ile birlikte çocuklardaki göz kusurlarının tespitinde otomatik refraktometre yani bilgisayarlı göz ölçümü aletleri kullanılabilmektedir. Otomatik refraktometre aleti günümüz göz muayenelerinde görme kusurlarının ölçülmesinde önemli bir yere sahiptir." açıklamasında bulundu.

Bu cihazların kullanımıyla kolay ve en doğru ölçümün hızlı bir şekilde yapıldığına değinen " bilgisini verdi. Op. Dr. Eyüboğlu, "Bu cihaz sayesinde çocuklarda her iki gözün kusurları bir metre mesafeden rahatlıkla ölçülebilir. Ayrıca gözün çapları ve arasındaki mesafe ölçülebilir. Damla damlatılmadan, göz büyütülmeden iki göz arasındaki fark ve damla damlatmanın riskli olduğu, damlanın yan etkisinin olduğu düşünülen hastalarda da hızlı göz kusuru ölçümü yapılabilir. Her yaşta insanın gözlük derecelerini ölçmede yararlı olduğu gibi, bedensel ve zihinsel özürlü kişilerin görme kusurunun tespitinde kullanımı çok pratik ve kolaydır. Çocuklara dokunmadan daha uzak mesafeden yapılan muayene hem çocuğun rahatlamasını sağlamakta hem de yapılan muayenenin güvenilirliğini artırmaktadır." ifadelerini kullandı.