Böbrek taşında ameliyatsız yöntem

Böbrek taşında yeni umut: lazer mucizesi

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Böbrek taşında ameliyatsız yöntem

İÇİNDEKİLER

Doğduktan hemen sonra taş ağrısı çekmeye başlayan Sıla bebeğin böbreğindeki taşlar ancak 1 yıl sonra fark edildi. Sık ateş ve idrar yolu enfeksiyonu sıradan bir üşütme değil, annesinden genetik olarak gelen böbrek taşları olduğu ultrasonda anlaşılınca doktorlar acil ameliyat önerdi. Ağrılar nedeniyle gelişim geriliği yaşayan minik Sıla'ya ameliyata izin vermeyen ailesi, dünyada ve Türkiye'de yeni uygulanmaya başlayan holmiyum lazer yöntemiyle ameliyatsız, ağrısız taşları böbrek odacıklarında kırıldı.

DOĞUŞTAN 2 BÖBREK TAŞIYLA DOĞDU
Ahmet ve Hacer Karacan çiftinin minik kızı Sıla bebek, çocuklarda sık rastlanan ateş ve idrar yolu enfeksiyonundan tam 1 yıl sonra böbreğinde ve idrar yolunda 2 tane 1 santim büyüklüğünde taş olduğu ortaya çıktı. Bebeklerde ender rastlanan doğuştan böbrek taşı için doktorlar tek yol olarak açık ameliyat önerdi. Böbrek taşları nedeniyle zaten iştahsızlık ve gelişim geriliği yaşayan sıla bebeğin ailesi ameliyat olmasına gönülleri razı olmadı. Farklı tedavi yöntemleri arayan aile, dünyada ve Türkiye'de yeni uygulanan holmiyum lazer yöntemini buldu. Ankara'da 2 ve İstanbul'da 1 merkez olmak üzere Türkiye'de 3 merkezde uygulanan yeni lazer yöntemiyle önce idrar yolu kesesindeki taş alında, 20 gün sonra da böbrek içi odacağında bulunan diğer taş yine lazer yöntemiyle kırıldı.

Koru Hastanesi Üroloji uzmanı Opr. Dr. Mustafa Kıraç, bebeklerde doğuştan ya da ilk çocukluk yıllarında böbrek taşı görülebildiğini belirterek Sıla'nın da annesinden genetik taş taşıdığını söyledi. Sıla'ya gerçekleştirilen Lazer operasyonunun hem dünyada hem de Türkiye'de yeni bir yöntem olduğunu belirten Opr. Dr. Kıraç, bu yeni uygulamada kıvrılabilir, esnek endoskopik bir cihazla böbrekteki odacıkların içindeki taşları bularak Holmium Lazerle kırıldığını söyledi.

AÇIK AMELİYAT YERİNE YAPILIYOR

Yaklaşık 2 yıldır erişkinlerde kullanılan yöntemin bebek ve çocuklarda henüz birkaç örneği olduğunu belirten Opr. Dr. Kıraç, "Genetik sebeplerle ya da fazla protein alımı gibi dengesiz beslenmeye bağlı olarak bebek ve çocuklarda taş oluşabiliyor. Böbreğin içindeki taşın alımı için bugüne kadar 10 cm'lik bir kesiyle açık ameliyat yapmak gerekiyordu. Ancak bu böbrek için çok riskli bir durum olduğu için iyileşmesi çok zor bir yöntemdi. Yeni yöntem sayesinde ne yara ne iz ne de enfeksiyon riski olmadan taşı lazer ışınıyla kırabiliyoruz" dedi.

Opr. Dr. Kıraç, "Lazer yöntemin mevcut ultrasonik dalga ve hava ile taş kırma yöntemlerinden daha az riskler taşıdığını belirterek, eski taş kırma yöntemlerinde taşın zıplama, diğer organlara sıçrama gibi riskleri vardı ancak lazerli yöntemde bu riskler ortadan kalktı" diye konuştu.

MAMA VE AŞIRI SÜT BÖBREK TAŞI OLUŞTURUR
Çocuklarda sık rastlanan ateş ve idrar yolu enfeksiyonunun her zaman hafif bir üşütmeye bağlı olmadığını çok ciddi böbrek sorunlarının habercisi olacağını belirten Opr. Dr. Kıraç, "Eğer çocuğunuzda sık ateş ve enfeksiyon oluşuyorsa ultrason ve röntgen mutlaka çektirin. Bu hayat kurtarır. Bebeklerin altını değiştirirken kanama ya da kum benzeri belirtiler de taşın göstergesidir mutlaka bir uzman ürologa gösterin" dedi. Kıraç ayrıca bebeklerde taş oluşumunun genetik olarak doğuştan gelebileceği gibi anne sütünü az içen bunun yerine mama, yapay gıdalar, süt, peynir, yoğurt gibi proteinden zengin gıdaları aşırı tüketmek, çay, kahve, kola gibi içeceklerin de taş oluşumuna neden olduğunu kaydetti.
Sıla bebek, 45 dakikalık bir operasyonun ardından 1 gece hastanede yattıktan sonra gülücükler atarak hastaneden taburcu oldu.