Boğaz ağrısı bulaşıcı olabilir!

7'den 70'e herkes boğaz ağrısı çekiyor. Çoğu insan, ağrı hakkında her şeyi bildiğini düşünse de aslında çok yanılıyor.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Boğaz ağrısı bulaşıcı olabilir!

İÇİNDEKİLER

Prof. Dr. Tarık Şapçı, boğaz enfeksiyonlarıyla ilgili halk arasında doğru bilinen ama aslında yanlış olan bilgileri şöyle sıraladı:
YANLIŞ: Her üst solunum yolu enfeksiyonunda boğaz ağrısı da görülür.
DOĞRU: Her üst solunum yolu enfeksiyonunda boğaz ağrısı görülmez. Ağız boşluğunun arka tarafında lezyonlar olursa, mutlaka boğaz ağrısı olur.

DONDURMA İYİ GELMEZ
YANLIŞ: Boğaz ağrısında sıcak içecekler boğazı rahatlatır.
DOĞRU: Böyle durumlarda çok sıcak ya da çok soğuk içecekler yerine ılık içecekler tüketmek büyük önem taşır.
YANLIŞ: Pastiller, boğaz ağrısını tam olarak geçirmez.
DOĞRU: Eğer ateş, kırgınlık, yutma güçlüğü gibi bulgular varsa enfeksiyondan şüphelenilmeli ve doktora gidilmelidir. Ancak tahrişe bağlı boğaz ağrısı varsa pastil kullanımı etkilidir.
YANLIŞ: Boğaz ağrıdığında dondurma yenebilir.
DOĞRU: Boğaz ağrısında dondurmanın yeri yoktur. Sadece bademcik ameliyatı sonrası soğuğun ağrı kesici özelliği ve dondurmanın besleyici özelliğinden ötürü dondurmayı öneriyoruz.
YANLIŞ: Bademcik ameliyatı olanlar, bir daha boğaz enfeksiyonu geçirmez.
DOĞRU: Tabii ki geçirebilir, boğaz enfeksiyonlarında bademcikler dışında etkilenen pek çok alan vardır. Bunlar içinde en sık ağız boşluğunun arka duvarının etkilenmesine bağlı farenjitleri görmek mümkündür. YANLIŞ: Boğaz ağrısı, bulaşıcı değildir.
DOĞRU: Enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı olabilir. Özellikle viral enfeksiyonlar ve 'beta hemolitik streptokok' adlı bakteriye bağlı olan enfeksiyonların bulaştırıcılığı yüksektir.