Uzun yaşamın sırrı açıklandı

Uzun yaşamın merkezi olarak kabul gören Aydın'ın Nazilli ilçesinde doğal turşu ve kar helvasının da uzun yaşama katkı sağladığı iddia ediliyor.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Uzun yaşamın sırrı açıklandı

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz günlerde uzun yaşamın gereği spor yapmaktır diyen ve tüm Nazilli halkını spor yapmaya çağıran Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın ardından, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız'da Nazilli ile ün yapan "Kar Helvası" ve "Turşu"ya da uzun yaşam sloganının konulmasını istedi.

Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Nazilli'de yaz aylarının gelmesi ile satışa çıkan ve bölgenin en çok satan yaz ürünü olan Kar Helvası'nı satan esnaflara bu ürünün ismini artık 'Uzun Yaşamın Kar Helvası' olarak değiştirip bu şekilde satışa sunulmasını istedi. Ayrıca Kaymakam Yıldız, bir davet sonrası karşılaştığı 31 yaşındaki turşucu Deniz Demir ile sohbet ederek Turşusuna, uzun yaşam turşusu ismini vermesini istedi.

20 yıldır turşuculuk yaptığını ifade eden Deniz Demir, "Baba mesleği olan turşuculuk mesleğini 20 yıldır Nazilli'de yapıyorum. Babadan kalma bu meslekte turşumuzun yerel ürünlerden olmasından dolayı çok sevildiğini biliyoruz. Her ne kadar turşu deyince Bursa, şalgam deyince Adana geliyorsa da Nazillimizde yapılan Turşular ve Şalgamlar bu yörelerden gelen Üniversite öğrencileri tarafından daha çok beğeniliyor. Bu çocuklar biz bu işin memleketinden geliyoruz ama bu turşu ve şalgamlar daha güzel diyen müşterilerimiz oldu. Sayın Kaymakamımız Caner Yıldız'da sanırım bu nedenle Nazilli'nin turşusuna da bir isim vermek istiyor. En kısa sürede turşumun ismini değiştireceğim ve 'Uzun Yaşamın Turşusu' olarak satış yapacağım" dedi.

Uzun yaşam sloganının ve Nazilli'nin çok önemli olduğuna değinen Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız da; "Nazilli bilimsel çalışmalar doğrultusunda uzun yaşamın merkezi olacak. Türkiye'nin en uzun ömürlü insanları burada olduğu kanıtlandı ve çalışmalar devam ediyor. Nazilli'de yaz aylarında satılan ve pek çok kişinin Kar Helvası yemek için uzun sıralar beklediğini görüyoruz. Ayrıca yöremize özgü bir olay olmasından dolayı bu "Kar Helvası"nın ismini "Uzun Yaşam Kar Helvası" yapmak istiyoruz. Ayrıca Nazilli'de yapılan turşularda çok ilgi görüyor. Bu turşularında ismini "Uzun Yaşamın Turşusu" diye markalaştırmayı düşünüyoruz. Nazilli'nin kendi yetiştirdiği ve ürettiği ürünlere uzun yaşam sloganını vererek Türkiye pazarına çıkmayı düşünüyoruz. Nazilli ekonomisinin ve Nazilli isminin canlanması için bu tarz çalışmalar yaparak hem Uzun Yaşam isminin unutulmaması hem de Nazilli'nin unutulmaması için çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı A.Gültekin Kılınç, bölgemizin en önemli yaz ürünü olan ve Nazilliyi temsil eden kar helvası için patent başvurusu yaptıklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde patentini alarak Nazilli Kar Helvası'nın Nazilli'ye özgü olduğu ifade etti.