İçeriğindeki probiyotik bakteriler bağırsaklar için çok faydalıdır ve sindirime de yardım eder. İftarda oruç açtıktan sonra bir kase kadar yoğurt yemek, kan şekeri seviyesini düzenler. Sahurda yenen yoğurt ise oruç sırasında tokluk sağlar. İftar ve sahur arasında, ara öğün olarak içine kuruyemiş ve meyve eklenmiş yoğurt tercih edilebilir. Salatalara sos olarak eklenebilir, cacık ve ayran olarak da tüketilebilir. Yoğurdu çorbalara ekleyebilir veya içine haşlanmış bakliyat ilave ederek soğuk çorba olarak da hazırlayabilirsiniz. Vücudun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak için iftar ve sahur sofralarında mutlaka yoğurt bulundurup Ramazan boyunca da her gün tüketmeye özen gösterin.
YEŞİL SUYUNU DÖKMEYİN
Yoğurttan en iyi şekilde faydalanabilmek için yeşil suyunu kesinlikle dökmeyin ve suyu ile birlikte tüketin. Yoğurt suyunu, çorbalara ekleyerek veya ayran yaparken de kullanabilirsiniz. İçeriğindeki bakterilerin korunabilmesi için yoğurdu mutlaka buzdolabın saklayın.
YOĞURTTAN GELEN SAĞLIK
Yoğurt; A, B, E vitaminleri ile protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor yönünden zengindir.
MANTARLI TAVUK SOTE
YAPILIŞI
Kuşbaşı doğranmış tavuk budunu kızgın sıvıyağda yaklaşık yarım saat, suyunu salıp çekene dek soteleyin. Ayrı bir yerde dörde bölünmüş mantarı MİLKTEN TEREYAĞI'nda suyunu salıp çekene dek soteleyin. Tavuk piştiğinde irice doğranmış soğan ve sarmısak ekleyip 4-5 dakika pişirin. Kıyılmış biberleri ilave edip karıştırın. Doğranmış domates ve mantar ekleyip pişmeye bırakın. Baharatları ilave edip, tuzunu ayarlayın. Ocaktan alıp servis yapın.
CEVİZLİ BİBER
YAPILIŞI
Tüm malzemeyi robottan geçirip, macun kıvamına getirin. Dilerseniz tek başına, dilerseniz sac oruğu ile birlikte servis yapın.
KADAYIF DOLMASI
ŞERBETİ İÇİN
Yapılışı: ŞERBET için su ve tozşekeri bir tencereye alıp ocağa oturtun. Tozşeker eriyene kadar kaynatıp, limon suyu ekleyin. 1-2 taşım kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Kadayıfları elinizle açın. 1 avuç kadayıfı dikdörtgen şeklinde tezgaha yayın. Kısa kenarına enlemesine 1 çorba kaşığı ceviz içi ekleyip kenarlarını ortaya doğru katlayarak rulo şeklinde sıkıca sarın. Bir tencerede bol VERA AYÇİÇEK YAĞI'nı kızdırın. Yumurtaları köpürene kadar çırpın. Sardığınız kadayıfları yumurtaya bulayın. Elinizle iyice sıkarak sıkıştırın ve saçaklarını koparın. Hiç bekletmeden kızgın yağa atıp kızartın. Her tarafı iyice kızardıktan sonra tavadan alıp soğuyan şerbetin içine atın. 2-3 dakika beklettikten sonra ılık veya sıcak servis yapın.
PEKMEZLİ TATLI
ŞERBET İÇİN
YAPILIŞI: Bir kaba susam, ceviz içi ve tarçın koyup, karıştırın. Yufkanın bir parçasını yayın. İkiye katlayın ve susamlı karışımdan üzerine hafifçe serpin.
Üzerine eritilmiş margarin veya tereyağı gezdirin ve yufkayı rulo şeklinde sarın. Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayın. Daha sonra rulo yapılan yufkaları 2 veya 3 parmak eninde kesin ve yağlanmış fırın tepsisine yatık olarak dizin. Üzerine kalan eritilmiş margarini gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana dek pişirin. Bu arada bir tencereye HUN PEKMEZ, su ve toz şekeri koyun. 5 dakika kaynatıp, ocaktan alın. Hafifçe ılıtın. Fırından alınan tatlıyı soğutun. Ilık şerbeti soğuk tatlının üzerine gezdirin. Üzerine kağıt havlu örtüp, 2 saat beklettikten sonra, kıyılmış fındıkla süsleyip, servis yapın.